QR kodovi pričaju priču povijesti Poreča

Written by on 2. srpnja 2021.

Porečka riva ovih dana dobila je još jednu zanimljivost – QR kodove za obavijesti o gradskim znamenitostima, ukomponirane u karakteristične linije koje ukrašavaju ovaj dio grada. Naime, novouređena riva u Poreču, odmah je lani po otvaranju postala omiljeno okupljalište kao domaćih, tako i turista.

Upravo je kroz suradnju Grada Poreča-Parenzo, arhitekata Kostrenčić i Krebel, dizajnerskog studija Sonda, informatičke tvrtke Infosit te Zavičajnog muzeja Poreštine – Museo del territorio parentino osmišljena je i vrlo kreativna karakteristika koja plijeni pozornost, i odraslih ali i onih najmlađih koji ih koriste za igru – linije indirektne rasvjete preko cijele površine koje su postale jedan od detalja po kojima je riva postala prepoznatljiva.

Međutim, višemetarske linije koje se po danu ističu tamnijom bojom, dok su tijekom noći osvijetljene, istovremeno imaju puno veću ulogu od samog ukrasa i rasvjete – imaju zadatak pričati priču o povijesti Poreča i sve zainteresirane pozvati na istraživanje porečke starogradske jezgre.

Svaka linija na početku, odnosno na dijelu koji od mora gleda prema starom gradu, ima oznaku – naziv napisan na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, simbol i stoljeće u kojem je nastala. Svaka je od njih usmjerena prema nekoj od porečkih znamenitosti, a ima ih ukupno 13 – Istarska sabornica, Romanička kuća, Kuća „Dva sveca“, Peterokutna kula, Okrugla kula, Kula Bondulmier, Palača de Vergottini, Palača Zuccato, Gotička palača „Lion“, Ribarski trg, Marafor, kompleks Eufrazijeve bazilike i Kanonička kuća.

Uz svaku od linija, novopostavljeni QR kodovi očitavanjem putem pametnih telefona, daju više podataka o samoj građevini i kako doći do nje.  Tekstove o građevinama izradio je Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, a kratki su i jasni kako bi posjetitelj odmah dobio osnovne informacije o znamenitosti. Tekstovi su na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Natpise je dizanjirao studio Sonda, informatičko rješenje za izradu kodova izradila je porečka tvrtka Infosit, a samu fizičku izradu kodova napravila je Ljevaonica umjetnina Ujević iz Zagreba.

Postavljanjem QR kodova na rivu, popularna porečka riva dobila je još jednu dimenziju, a posjetitelji i domaći imaju prilike otkriti i upotpuniti svoja znanja o porečkoj starogradskoj jezgri i uputiti se u istraživanje iste.


Current track

Title

Artist

Background