Bogato kulturno ljeto u Poreču, 60 godina koncerata u Eufrazijani, Jazz u Lapidariju, brojne izložbe, Street art festival…

Written by on 1. srpnja 2021.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas predstavili su danas bogati kulturni program, koji ova kulturna ustanova već godinama organizira tijekom ljetnih mjeseci u Poreču.

– Kulturni ljetni programi u organizaciji POUP-a svojom dugovječnošću ističu nekoliko značajnih činjenica: očuvanost vrijednih programa kreira njihovu tradicionalnu vrijednost, programi su izuzetan spoj porečke spomeničke baštine i umjetničkih izvedbi, u spomenicima nulte kategorije odigravaju se glazbene ili likovne izvedbe., rekla je ravnateljica Radetić, napomenuvši kako su u Poreču pokrenuti programi koji su ga razlikovali od ostalih turističkih gradova.

Radetić i Belas– Prije svega Annale kao najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti koji se odigrava u Istarskoj sabornici, ili koncerti klasične glazbe u UNESCO-ovom spomeniku kulture, ili likovne izložbe u galerijskom prostoru iz 14. stoljeća, ili džez-koncerti u lapidariju Muzeja. Nema mnogo gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim spojem umjetničkih vrijednosti u svojoj turističkoj ponudi, a u našem se gradu to odigrava već šest desetljeća onako kako su to na samom početku zamislili vizionari grada i kreirali ovo što i danas imamo. Naravno da se u međuvremenu dogodio moderniji pristup i inovativnost, ali u temelju se možemo pohvaliti da pripremamo raznolike kulturne poslastice za sve koji se u ljetnim mjesecima zateknu u našem gradu.

Ukupno 17 koncerata u Eufrazijani i Lapidariju

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u Lapidariju najavio je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti, koji je napomenuo kako se upravo u ovakvim godinama prepoznaje važnost ustanova poput POUP-a, koje predstavljaju svojevrsni stup kulture u zajednici i koje njeguju dugogodišnje programe. Zatražio je razumijevanje od svih koji su do sad podupirali projekte, poput hotelskih tvrtki, posebno jer je ljestvica kvalitete dignuta na jednu razinu koju i ubuduće žele održati, za što je potrebna financijska potpora.

Što se tiče 60. Koncerata u Eufazijani, Učilište je za otvorenje 2. srpnja priredilo pravu poslasticu – koncert Zagrebačkih solista. Jubilarna sezona ugostit će Sandru Bagarić i Darka Domitrovića 9. srpnja, Zagrebački kvartet 16. srpnja, Auner kvartet, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom 20. srpnja,  Tamaru Jurkić Sviben i Sofiju Cingula 30. srpnja, potom 6. kolovoza piano duo Natašu Mitrović i Nenada Kačara, dok će ususret Poreč festu, 13. kolovoza, nastupiti Eldar Saparayev na violončelu i Kiaru Janko na harmonici. Rhapsody guitar – posebno izdanje održat će se 24. kolovoza, a Romantični dueti sopranistice i mezzosopranistice Klasje Modrušan i Katje Markotić, uz pratnju Ante Milića na glasoviru, 27. kolovoza, dok će završni koncert slavljeničke sezone biti onaj Saše Dejanovića na gitari 10. rujna – sve u Eufrazijevoj bazilici.

Na 26. izdanju Jazza u Lapidariju nastupit će 14. srpnja Leon Brenko Quartet, 21. srpnja Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, 28. srpnja Melita Lovričević kvartet feat. Davor Križić, 4. kolovoza Luka Žužić Quartet, 11. kolovoza Marko Ramljak Band, 18. kolovoza Levačić/Šestak/Pavić Trio te 25. kolovoza Darko Jurković Charlie Trio.

Predstava Teatra EXIT i Kazališta Ulysses, kino na otvorenom, Street art…

U nedjelju, 4. srpnja u Lapidariju će se odigrati predstava Teatra EXIT i Kazališta Ulysses – Cabaret – koncert za žlice i gitaru, mentora Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.

Ove se godine ponovno vraća i kino Roxy na otvorenom, koje s projekcijama kreće od 22. srpnja do 14. kolovoza. Publika će moći gledati blockbustere iz 2017., 2018. i 2019. godine, filmove nagrađivane Oscarom za glazbu, a nakon filma uživati u filmskoj glazbi uživo. U ponudi će biti i filmovi snimani u Istri 40-ih godina prošloga stoljeća. Više o tim filmovima saznat ćemo u razgovoru nakon filma.

Već tradicionalno, druga polovica kolovoza rezervirana je za Street art festival, koji na gradskim ulicama i trgovima brojnim posjetiteljima okuplja pretežno domaće umjetnike. Street art vraća se na porečke ulice o 16. do 22. kolovoza.

  1. Annale u Sabornici, izložbe u drugim galerijama

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti – 61. porečki Annale ove se godine održava pod nazivom „Krasti bogu dane“ Izbornica je Ksenija Orel, a bit će otvorena od 15. srpnja do 12. rujna u Istarskoj sabornici.

Uz Annale, u  Galeriji Zuccato održat će se izložba Borisa Demura, RETROSPEKTIVA, u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac od 8. srpnja, potom od 22. srpnja Maloj galeriji izložba fotografija Dine Šertovića DRVEĆE. Nakon toga, u istoj galeriji od 19. kolovoza održat će se izložba crteža Bojana Šumonje, premijerno izloženi radovi nastali u vrijeme lockdowna. Konačno, krajem kolovoza – 26., otvara se izložba naziva LITER_ART_URA, STANISLAV I KLASJA HABJAN u galeriji Zuccato. Stanislav Habjan je otprije poznat porečkoj publici jer galeriju ambijentira kao izložbu, čitaonicu, kabinet; mjesto za misao, pismo ili dijalog.

Učilište u pripremi ovogodišnjeg  kulturnog ljeta financijski podupiru Grad Poreč-Parenzo i TZ grada Poreča, Istarska županija i Ministarstvo kulture i medija, Austrijski kulturni forum, vina Rossi i vina Damjanić.


Current track

Title

Artist

Background