Obraćanje petorice gradonačelnika iz Istre, gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću

Written by on 17. lipnja 2021.

Ovim putem želimo se javno obratiti novoizabranom kolegi gradonačelniku Pule, g. Filipu Zoričiću, nastavno na njegov jučerašnji obilazak Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Pozdravljamo njegovu izjavu da je Kaštijun zajednička briga svih nas, kao što je i uostalom gospodarenje otpadom i očuvanje okoliša.
ŽCGO Kaštijun jedan je od najsofisticiranijih projekata u povijesti Istre, a nedostatci koji su se pojavili njegovim puštanjem u pogon, poput širenja neugodnih mirisa, neće se nažalost riješiti demagogijom niti prebacivanjem odgovornosti.

Funkcioniranje postrojenja svakako ovisi o količini proizvedenog otpada, no pomnom analizom vidljivo je kako ista značajno varira ovisno o dijelu godine te se znatno povećava tijekom trajanja turističke sezone. Upravo se iz tog razloga pristupilo izradi plana optimizacije pogona kojom će se trajno riješiti problem pojave neugodnih mirisa, ali i inicijativi prikupljanja većeg udjela biootpada u jedinicama lokalne samouprave koja se u tom smislu već pokazala uspješnom kod smanjenja količine komunalnog otpada tijekom ljetnih mjeseci.

Svima nama dolje potpisanim gradonačelnicima, trajni je cilj povećanje postotka selektiranog otpada i na tome kontinuirano radimo. Pozivamo dobronamjerno i konstruktivno kolegu Zoričića da osim retoričkog angažmana pristupi i operativnom rješavanju problema. Također, pozivamo ga da se uključi, odnosno pridonese aktivnostima zahvaljujući kojima su Županija i istarski gradovi već pokrenuli proces unaprjeđenja rada i funkcioniranja ŽCGO Kaštijun.

Ovom prilikom, u svrhu korektnog informiranja javnosti, ističemo da je prava slika situacije gospodarenja otpadom u Istri daleko bolja od prikazane. Naša županija učinila je velike korake u tom segmentu i definitivno prednjači u Hrvatskoj kad je riječ o očuvanju okoliša i ekološkoj održivosti.

Dok ostale županije u Hrvatskoj nisu implementirale ni Nacionalnu strategiju gospodarenja otpadom, Istra je izgradila dostatnu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada prema suvremenim europskim standardima te je zatvorila i sanirala svoje deponije smanjivši tako u velikoj mjeri negativne utjecaje otpada na prirodne resurse i na ljudsko zdravlje.

Dubokog smo uvjerenja da je svima nama, bez obzira na stranačke razlike, krajnji cilj imati učinkovit sustav gospodarenja otpadom, očuvan okoliš i zdravlje naših sugrađana. U tome ćemo svakako biti uspješniji prionemo li zajednički što prije poslu!

Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina
Anteo Milos, gradonačelnik Grada Novigrada – Cittanova
Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja – Rovigno
Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo
Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Grada Buja – Buie

Izdvojena fotografija: kastijun.hr


Current track

Title

Artist

Background