Istarske općine jednoglasno prihvatile inicijativu o sufinanciranju obnove Odjela za dječju rehabilitaciju

Written by on 16. veljače 2022.

Nakon što je na prošlotjednoj, 4. koordinaciji župana Borisa Miletića s gradonačelnicima jednoglasno prihvaćena inicijativa o zajedničkom sufinanciranju obnove Odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj – Rovigno, isti je prijedlog iznesen na današnjoj koordinaciji župana s načelnicama i načelnicima, održanoj u Spomen domu, u Pazinu.

O projektu je uvodno govorio ravnatelj Bolnice doc. dr. sc. Marinko Rade, koji je naglasio da je zajednički cilj uspostava sustavnog rješenja u pružanju zdravstvene zaštite najmlađim pacijentima s područja Istarske županije. Naime, do sada su obitelji s malom djecom na brojne preglede morali putovati u Rijeku ili Zagreb, a uspostavom Odjela navedena bi im se usluga integralno pružala u Istri. Prema njegovim riječima, Tim za ranu intervenciju pri Specijalnoj bolnici, a čiji rad financira Istarska županija, samo je u prošloj godini obavio 1079 pregleda. Načelnice i načelnici istarskih općina jednoglasno su prihvatili predstavljenu inicijativu.

Na temu sljedeće točke dnevnog reda, koja se odnosila na unapređenje programa ranog otkrivanja raka dojke, osvrnuo se župan Miletić podsjetivši da je koncem prošle godine upravo u Pazinu, u Ispostavi Istarskih domova zdravlja, inauguriran najsuvremeniji digitalni mamograf s tomosintezom, čiju je nabavu s 800 tisuća kuna sufinancirala Istarska županija, osnivač te zdravstvene ustanove. Prisutnima se potom obratio ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić koji je kazao da je rana dijagnostika karcinoma dojke ključna za uspješno liječenje i stoga je intencija nabaviti mobilni mamograf, također, najsuvremenije tehnologije, a koji bi bio smješten u adekvatnom vozilu, čime bi se preventivni pregledi bili dostupni još većem broju žena na području cijele Istre.

Dr. Ivančić se osvrnuo i na dosadašnje analogne mamografe koji su se koristili u pojedinim ispostavama diljem Istre, ali su zbog zastarjelosti tehnologije i nekvalitetnih snimaka, stavljeni van funkcije, što je i preporuka na razini države.

Župan Miletić je i načelnicima, kao i gradonačelnicima, predložio inicijativu o uvođenju objedinjene javne nabave za robe i usluge s ciljem smanjenja troškova, a za koje istu potrebu imaju kako Županija, tako i jedinice lokalne samouprave. 


Current track

Title

Artist

Background