U Veneciji održan međunarodni susret deset predsjednika gospodarskih komora

Written by on 13. prosinca 2022.

Mreža New Alpe Adria

Gospodarski razvoj, mobilnost i logistika, tržište rada, energetsko pitanje i koordinacija aktivnosti zastupanja prema Europskoj uniji, bile su teme Konferencije predsjednika gospodarskih komora u sklopu mreže New Alpe Adria.

U radu mreže New Alpe Adria sudjeluje deset gospodarskih komora iz Austrije, Slovenije, Italije, dok iz Hrvatske sudjeluju HGK – Županijska komora Pula i HGK – Županijska komora Rijeka. Koordinaciju aktivnosti kao i ulogu tajništva Mreže provodi Gospodarska komora Koruške.

Predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić istaknula je kako ŽK Pula od 2007. godine sudjeluje u radu ove mreže, a pritom je većina aktivnosti bila usmjerena na organiziranje međunarodnih poslovnih susreta u zemlji i inozemstvu. Na takvim susretima sudjelovalo je više od 600 tvrtki koje su pritom ostvarile više od dvije tisuće poslovnih razgovora. Dugoročni cilj je da se regija Alpe Adria pozicionira kao zasebna makroregija Europske unije, naglasila je Jaklin Majetić. Riječ je o regiji u kojoj gospodarske komore predstavljaju gotovo milijun tvrtki članica na području s deset milijuna stanovnika.

Na sastanku koji je održan u Veneciji predsjednici gospodarskih komora predstavili su posebnosti i potrebe svojih regija. Zajedničke teme razgovora uključivale su intermodalnost prometa i luka, obrazovanje i osposobljavanje s naglaskom na nedostatak radne snage i specijaliziranih vještina koje pogađaju sve zemlje članice, digitalizaciju, kao rast cijena energenata koji utječe na konkurentnost tvrtki na globalnoj razini.

Svih deset komora uspješno je apliciralo na fondove EU, a sada razvijamo zajedničke bilateralne projektne prijave s B2B mjerama, zajedničkim poslovnim misijama i širenjem informacijske mreže, rekao je Meinrad Höfferer, direktor Gospodarske komore Koruške, koja predsjeda Mrežom. S novim razdobljem financiranja EU-a važno je uspostaviti nove projekte kako bi se prevladala bilateralnost i intenzivirala suradnja.

Deklaracijom o suradnji koja je potpisana 2019. godine predstavnici gospodarskih komora definirali su prioritetna područja rada: obrazovanje i usavršavanje; organiziranje zajedničkih događanja posebno na području prekogranične suradnje i internacionalizacije; digitalizacija i inovacije; turizam te zajedničko lobiranje.


Current track

Title

Artist

Background