Predavanje Svena Marcelića “Turistifikacija i razvoj obalne Hrvatske”

Written by on 9. studenoga 2022.

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK  pozivaju vas na predavanje:
SVEN MARCELIĆ “Turistifikacija i razvoj obalne Hrvatske”. Predavanje će se održati u četvrtak 10.11.2022. u 19,00 h u Premanturi – “Škola” na placi.

Ulaz je slobodan!

O predavaču …

Doc. dr.sc. Sven Marcelić izvanredni je profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, na kojem radi od 2006. godine.

Njegovi znanstveni interesi uključuju razvojne teorije i analize, prostorne analize razvoja Hrvatske, istraživanje kulturne potrošnje te akademsku čestitost.
Recentno ga posebno interesiraju regionalne nejednakosti i razvojni procesi u regiji Jadranske Hrvatske, s naglaskom na urbane promjene i utjecaj turizma te problemi razvoja otoka.

Autor je jedne knjige i dvanaest znanstvenih članaka te je prezentirao na preko dvadeset domaćih i stranih konferencija. Sudjelovao je u dva projekta financirana od strane Hrvatske zaklade za znanost i tri projekta Europskog socijalnog fonda.

U javnome prostoru pojavljuje se često na televiziji kao politički analitičar i jednom svakih 25 godina kao sudionik kviza. Nedavno je u kvizu “Potjera”, ostavši sam u finalu, pobijedio sa rekordnih 22 točna odgovora.

O predavanju …

Turizam je jedan od ključnih faktora oblikovanja ne samo ekonomije, već i širih društvenih procesa u Hrvatskoj. To je posebno vidljivo na Jadranu, gdje možemo govoriti kako o njegovim pozitivnim, tako i negativnim posljedicama, a kroz predavanje će se nastojati objektivno sagledati stanje kroz niz podataka, od demografije preko ekonomije do urbanih promjena.

Najveći pozitivni pomaci vezani su uz ekonomsko stanje, gdje se pokazuje da su obalne županije one koje su nakon krize početkom desetih izašle s većim brojem zaposlenih i najvećim rastom BDP-a u državi te uz demografiju, gdje je gubitak stanovništva znatno manji od prosjeka Hrvatske.

S druge strane, turizam donosi i veliku urbanu transformaciju najčešće na štetu domicilnog stanovništva te uzrokuje velike regionalne i mikroregionalne nejednakosti, uz proces litoralizacije pri čemu se većina ekonomije koncentrira uz samu obalu.

Usporedbom Istre, Kvarnera i Dalmacije s ostatkom Hrvatske dat će se empirijski bogat prikaz razvojne dinamike i ishoda kod regija primarno vezanih uz turizam.


Current track

Title

Artist

Background