Dokumentarno igrani film Zemlja ognja u Kinu Valli

Written by on 4. svibnja 2023.

Dokumentarno igrani film Zemlja ognja redatelja Mladena Đakovića prikazat će se, uz slobodan ulaz, u Kinu Valli, 7. svibnja u 19 sati.

Vremenski smješten u razdoblju od jeseni 1943. do ljeta 1944. godine, kada je Istra gorjela u nacističkom plamenu, film donosi niz svjedočanstava preživjelih koji se prisjećaju stravičnih događaja koji su obilježili istarsku, ali i svjetsku povijest. Slojevitu priču pripovijedaju mnogi svjedoci; među kojima, tadašnji petogodišnjak Đino Matošić koji je preživio skrivajući se ispod tijela svoje majke i Foška Benčić koja je svjedočila spaljivanju kuće i odvoženju brata u logor.

Unatoč prizorima koji su se usjekli u njihova sjećanja, sudionici su pronašli snagu za nastaviti dalje, nadu koja je nadišla patnju i oprost koji je poništio osvetu. Među najstravičnijim događajima počinjenim u tom razdoblju ističu se zločini u selima Šajini i Bokordići, a središnji dio filma kulminira fašističkim zvjerstvom – pokoljem civila u Lipi. Masakru sela svjedoče i fotografije koje su nacisti izradili kao suvenire svoje nehumanosti i koje igrom slučaja preživljavaju rat zahvaljujući hrabroj djelatnici fotografske radnje koja je u tajnosti napravila duplikat filma.

Iako višeslojan, glavna poruka filma je oprost i želja za nastavkom života, ali ne i zaborav, što u filmu artikuliraju preživjeli svjedoci. Posebno je istaknuta uloga žena i majki, koje su preuzimale ulogu hranitelja obitelji na zgarištima spaljenih kuća, ali i njihova snaga za nastavkom bez želje za osvetom.

Na projekciji će, izuzev redatelja, gostovati scenarist Toni Juričić, asistentica redatelja Ida Skoko, montažer i kolor korektor Antonio Zulijani i producent i skladatelj glazbe Sanel Isanović.


Current track

Title

Artist

Background