Danas tematska predavanja o Medulinskoj lokvi

Written by on 25. studenoga 2022.

U Multimedijalnom centru Općine Medulin – 3mc (Medulin, Centar 58) ovog će petka, 25. 11. 2022., biti održana tri tematska predavanja posvećena Medulinskoj lokvi.

Predavanja su namijenjena mještanima općine i široj zainteresiranoj javnosti, a kao aktivnost su dio projekta udruge Sakramenski “Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!”, koji se provodi u suradnji s partnerima: OŠ dr. Mate Demarina Medulin, JU Kamenjak, Med Eko servis d.o.o., udruge Format i Mutila te u suradnji i uz financijsku podršku Općine Medulin.

Događaj započinje u 18 sati te je ulaz slobodan, a redom će izlagati Andrej Bader, mag. hist., s temom “Povijesni i društveni značaj Medulinske lokve”, zatim dr. sc. Neven Iveša, s temom “Važnost očuvanja staništa kopnenih voda u Istri” te će doc. dr. sc. Petra Burić govoriti o temi “Bioraznolikost Medulinske lokve: pregled preliminarnih istraživanja”.

Predviđeno trajanje predavanja je do 19.30 sati, no događaj je zamišljen kako bi mještane, službe i čelne ljude Općine Medulin, predstavnike projektnih partnera te sve zaljubljenike u Medulinsku lokvu informirao i educirao te okupio u razgovoru i zajedničkom promišljanju o stanju i budućnosti Medulinske lokve i nakon izlaganja predavača.

Kao poseban lokalitet za kojega mnogi i danas ne znaju da postoji, Medulinska lokva je zaista specifičan i pomalo začudan mikrosvijet i eko sustav te zaslužuje da o njoj svi dionici lokalne zajednica razgovaraju, promišljaju, uče i osvijeste značaj kako za životinjske i biljne vrste čije je ona stanište ili (pri)stanište, tako i za mjesto i mještane, u prošlosti, danas i u budućnosti. Učiniti zajedno prve korake prema sustavnijoj brizi, zaštiti, očuvanju i valorizaciji jedine preostale lokve u Medulinu cilj je ovog događaja kao i cijelog projekta “Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!”.

Tematska predavanja za mještane i javnost druga su projektna aktivnost, nakon prošlog četvrtka održane edukacije za najmlađe sumještane, upravo na lokalitetu lokve. Tom su se prilikom put lokve zaputila dva razreda Osnovne škole dr. Mate Demarin Medulin, sveukupno 50tak učenika, i to konkretno 3. razred, grupa “Malih ekologa” u pratnji učiteljice Jasminke Zović i potom učenici 6. razreda, grupa “Mladi prirodnjaci” u pratnji profesorice Natalije Zoričić. U dvije edukativne radionice koje je vodila Nikolina Premante, edukatorica Javne Ustanove Kamenjak, osnovnoškolci su učili o životu u (i uz) lokvu te upoznavali biljne i životinjske vrste koje obitavaju područje. Voditeljica je uz primjenu najnovijih metoda šumske pedagogije djeci približila tematiku i motivirala ih na daljnje istraživanje, a tijekom radionica koje su protekle u zabavi i druženju, učenju i razgovoru, bilo je dovoljno vremena i za malu eko akciju. Tako su na kraju svi učenici i učiteljice zasukali rukave i pokazali svojim primjerom kako briga o mjestu u kojem živimo i okolišu koji nas okružuje počinje već od najranije dobi te također, i kako svatko ponaosob može doprinijeti očuvanju prirodnog bisera poput medulinske lokve, već samim čišćenjem odbačenog otpada kojeg su i ovom prilikom mališani prikupili u nekoliko većih vreća.

 

U nastavku projekta školarci će istraživati temu medulinske lokve sa svojim nastavnicima, te će temeljem svojih spoznaja izraditi nove, vrijedne materijale i sadržaje posvećene Medulinskoj lokvi. Mali će ekolozi kao autori realizirati slikovnicu o lokvi, a Mladi prirodnjaci će u suradnji sa Javnom ustanovom Kamenjak pripremiti sadržaj informativno-edukativne tabele koju će Ustanova potom financirati i postaviti na samom lokalitetu. Dodatno će učenici svih 6. razreda medulinske osnovne škole realizirati izložbu plakata o flori i fauni Medulinske lokve. Biti će prilike i za uključivanje zainteresiranih mještana u konkretnoj, zajedničkoj akciji uređenja lokaliteta uz projektne partnere te stoga organizatori pozivaju sve zainteresirane da prate i sudjeluju u daljnjim aktivnostima projekta “Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!” koji želi okupiti lokalnu zajednicu i njene dionike u cilju edukacije, osvješćivanja, te poticanja na zajedničku brigu, očuvanje i valorizaciju “zeleno-plavog srca Medulina”.

Fotografije s prve projektne aktivnosti – edukacije učenika medulinske osnovne škole, koju je u sklopu projekta provela Javna ustanova Kamenjak, u ulozi jednog od projektnih partnera, možete pogledati u prilogu.


Current track

Title

Artist

Background