Kino Istra otvara kina novim tehnologijama

Written by on 29. rujna 2021.

Kino Istra otvara kina novim tehnologijama, kroz radionicu virtualne realnosti u Bujama i video-igre na velikim platnima Buzeta i Motovuna

Kako koristiti tehniku Tilt Brush i stvarati virtualne 3D svjetove inspirirane jednim od najvećih redatelja svih vremena – Federica Fellinija? Kino Istra predstavlja dvodnevnu radionicu koja će polaznike podučiti kako spojiti VR tehnologiju i Fellinijev svijet.

Praktična dvodnevna radionica, u kojoj će iskusni VR stručnjaci podučavati tehnici Tilt Brusha, održat će se u Bujama, 06. i 07. 10 u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta.

Veliki filmski čarobnjak Fellini bio je znamenit po svojim crtežima, kojima je objašnjavao svoje ideje, a ova radionica postavlja pitanje – da je umjesto flomastera imao 3D Tilt Brush – kako bi izgledali njegovi crteži ?
Radionica je dio projekta Kino Istra, u organizaciji International Filmmaking Academy iz Bologne i predavača i multimedijskog umjetnika Gian Luce Beccarija.

Prva takva radionica održana je u srpnju u Motovunu, a na ovu, drugu po redu, prijaviti se mogu svi ljubitelji filma i vizualnih umjetnosti, s razvijenim interesom za nove tehnologije, od srednjoškolskog uzrasta na više. Prethodno iskustvo nije uvjet, a za prijavu je potrebno motivacijsko pismo, temeljem kojeg će organizatori odabrati polaznice i polaznike. Prijave treba poslati na adresu info@uciliste-buje.eu, radni jezik je engleski, a sudjelovanje se ne naplaćuje.

Kao uvod u ovu radionicu, a u čast 101. godišnjice rođenja Federica Fellinija, u dvorani POU Buje bit će prikazan jedno od njegovih remek-djela, film „Rim”, humorna posveta gradu u kojem je veliki redatelj živio i radio.

VR radionica tek je jedan od programa kojim se Kino Istra otvara novim medijima. Ovoga tjedna u Buzetu i Motovunu održavaju se programi Velika igra, u kojima su osnovci i srednjoškolci pozvani da svoje omiljene igre zaigraju u najvećem formatu – na velikim platnima kino dvorana. Uz vrlo dobar odaziv, usklađen s propisanim epidemiološkim mjerama, igrači su s velikim zadovoljstvom dočekali ovaj program, čiji je smisao da inovativnim akcijama promovira kina kao inovativna kulturna središta lokane zajednice, drugačijim i maštovitim konceptima i pristupima.

Slični turniri planiraju se tijekom listopada i studenog i u drugim gradovima Istre, a orgnizira ih Hrvatski filmski savez, jedan od partnera ovog međunarodnog pilot-programa koji je inicirala Europska komisija, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar i Istarska županija.

Kino Istra donosi i redovni filmski program u Buzetu, Bujama, Motovunu i Kašteliru, koji se može pronaći na poveznici kinoistra.eu.


Current track

Title

Artist

Background