U Pomeru otkriveni odlično očuvani ostaci antičke vile

Written by on 11. studenoga 2022.

U blizini  ACI Marine u Pomeru otkriveni su odlično očuvani ostaci antičke vile, jedinstveni na cijelom  području Jadrana.

Načelnik Općine Medulin sa suradnicima je obišao područje  arheološkog nalazišta te istaknuo kako  cjelokupno područje Općine Medulin predstavlja izuzetnu, u značajnoj mjeri očuvanu ambijentalnu vrijednost koja se čuva i štiti sveukupnim planskim rješenjima,  od kojih su osobito  značajna  brojna arheološka nalazišta na području cijele Općine.

Antička vila u Pomeru  u statusu je preventivne zaštite te je od konzervatora zatražena izrada elaborata  kojim će se definirati značaj arheološkog nalazišta, te način njegove prezentacije i konzervacije.

Sam smještaj ostataka antičke vile uz neposrednu blizinu   ACI Marine Pomer i  Autokampa Pomer omogućio bi dostupnost  arheoloških nalaza  svim mještanima Općine Medulin, ali i  brojnim posjetiteljima  Općine Medulin, te bi na taj način   dodatno promovirali Općinu Medulin, Istarsku županiju, ali i cijelu Republiku Hrvatsku, kao područje izrazito  bogato arheološkim  lokalitetima iz  razdoblja antike.

Općina Medulin  zainteresirana je za  očuvanje  i prezentaciju predmetnog arheološkog lokaliteta, te će se u tom postupku zatražiti pomoć i mišljenje nadležnog konzervatorskog  odjela, zaključio je Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.


Current track

Title

Artist

Background