Nastavlja se trend rasta stanovnika u općini Medulin

Written by on 7. studenoga 2022.

Prema objavama na portalu Načelnik.hr, pozitivan migracijski saldo (razliku doseljenih i odseljenih stanovnika) imalo je lani 160 općina, a najbolji je bio u općinama Podstrana, Lobor, Viškovo, Medulin, Klis, Kanfanar, Fažana, Stupnik, Jelsa i Vir.

Kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, u 2021. iz inozemstva se doselilo 29,6% hrvatskih državljana i 70,4% stranaca, a odselilo se 64,2% hrvatskih državljana i 35,8% stranaca. Od ukupno 428 općina, 160 općina imalo je  pozitivan ukupan migracijski saldo, dok je inozemni migracijski saldo bio pak pozitivan u 136 općine. Najbolji migracijski saldo (razliku doseljenih i odseljenih stanovnika) imala je lani Podstrana (196), u Loboru je migracijski saldo bio 133, Viškovu 106, Medulinu 105, Klisu 101, Kanfanaru 98, Fažani 97, Stupniku i Jelsi 94 te Viru 80.

 

“Naravno da nas veseli da je 411 osoba doseljeno u Općinu  Medulin, a nismo zadovoljni  isto tako dosta velikim brojem odseljenih”, priopćili su tim povodom iz Općine Medulin:

Općina Medulin jedna je od onih koja ima i najbolji migracijski saldo s inozemstvom (odnos broja doseljenih izvan granice i odseljenih u druge zemlje) – 172 osobe doselile su se iz inozemstva, dok je 133 naših mještana doseljeno izvan granica Hrvatske.

Podsjetimo se da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku i posljednjeg popisa stanovništva Općina Medulin  jedna od rijetkih u kojoj je broj stanovnika veći u odnosu na 10 godina prije. Tako je lani imala 6579 stanovnika. I prirodni prirast je pozitivan, tj. više je rođenih nego umrlih. Lani su rođene 52  bebe.

Kako se može iščitati iz ovogodišnjeg proračuna, Općina puno ulaže u kvalitetu života.

Primjerice,  za novorođene bebe daje se 3.000 kuna. Za redovnu djelatnost Dječjeg vrtića Medulin izdvaja se gotovo 9 milijuna kuna, dok se za sufinanciranje boravka djece u drugim vrtićima izdvaja još dodatnih milijun kuna. Za program financiranja  dodatnog standarda u Osnovnoj školi Dr. Mate Demarina općina izdvaja 900.000 kuna.  Pomaže se u nabavi školskog pribora, radnih bilježnica i to kako učenicima osnovnih, tako i srednjih škola.  Sufinanciraju se troškovi prijevoza učenika, troškovi školske marende a sami iznosu stipendija, koji se  isplaćuju studentima, ali i učenicima slabijeg imovinskog stanja, od ove su akademske godine povećane na 1.200 odnosno 600 kuna.

1,3 milijuna kuna izdvaja se i za razne programe socijalne skrbi te 1,2 milijuna za  razne  programe  zdravstva.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac istaknuo je kako nastoji  svim projektima, ulaganjem u komunalnu infrastrukturu, ali i svim ostalim programima  Općinu Medulin učiniti poželjnim mjestom  za život svih naših mještana, te vjerujemo da će tako biti  i u budućnosti.


Current track

Title

Artist

Background