Dan ekologije i tradicije u centru Šantadur u Medulinu

Written by on 20. listopada 2021.

U subotu, 16. 10. 2021. centar Šantadur u Medulinu oživio je u najljepšem mogućem smislu, jer prostor njegova dvorišta i samog objekta nekadašnjeg vrtića ispunjen je dječjim smijehom i radošću. Održan je Dan otvorenih vrata centra u suradnji sa učenicima i učiteljicama Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin, a u sklopu njega 3. radna akcija uređenja dvorišta i okućnice Šantadura, te aktivnosti posvećene održivosti i tradiciji.

Subotnje prijepodne iako vjetrovito, bilo je dovoljno sunčano i toplo za aktivnosti na otvorenom. Grupa Malih ekologa, sačinjena od učenika 2. a razreda medulinske osnovne škole pod vodstvom učiteljice Jasminke Zović, pristigli su u centar Šantadur sa vrećicama punim prirodnih materijala potrebnih za jednu od planiranih aktivnosti – izgradnju hotela za kukce. Kao uvertira, poslužila je radionica izrade hranilica za ptice pod vodstvom Ines Savić, volonterke i članice udruge Sakramenski, a tijekom koje su djeca od plastičnih boca, drvenih kuhača i sjemenja za divlje ptice izradila ekološke hranilice koje su potom i objesili o grane stabala u samom dvorištu.

Puni energije i entuzijazma mališani su se nakon toga podijelili u dvije grupe, tako da su djevojčice uz voditeljicu Ines Savić posadile predivno cvijeće u pripremljene vaze i u zemlju, a dječaci su uz učiteljicu Jasminku Zović prionuli ozbiljnom poslu planiranja, pripreme i izrade hotela za kukce. Od materijala kojeg su donijeli – grana i grančica, šiški, kora drveta i slame, vrijedni su učenici složili cijeli jedan „neboder“ koji će kukcima pružiti siguran zaklon u nadolazećem, hladnijem periodu godine. A šarene i vesele maćuhice, vrijesak i krizanteme, krasiti će i oplemeniti cijeli ulazni prostor i dvorište Šantadura.   

Dok su vrijedni „Mali ekolozi“ – koji kao grupa u školi tijekom cijele godine provode najraznovrsnije aktivnosti ekološkog osvješćivanja i djelovanja – uređivali vanjski prostor, u objektu nekadašnjeg vrtića druga se skupina, učenice viših razreda medulinske osnovne škole, pod vodstvom profesorice likovne kulture Mirjane Konta posvetila aktivnosti oslikavanjem platnenih torbi natpisima i slikama koje na njihov način, kreativan, moderan, interpretiraju lokalno jezično bogatstvo i tradiciju.

Pomoć su pronašle u rječnicima medulinskoga govora i fraza autorice Marije Peruško, a svoje „borše za špežu“ ukrasile su motivima tradicionalnih domaćih jela te porukama koje čuvaju i valoriziraju domaću besidu i medulinski dijalekt. Učenice koje su sudjelovale na likovnoj radionici, oslikane su torbe ponijele kući te će koristeći ih prilikom budućih odlazaka u kupovinu odaslati i poruku održivosti svima čije će ih oko primijetiti, jer platnene su, perive i zaista genijalne te medulinske borše za špežu! A zbog motiva i riječi koje ih krase, zasigurno će izmamiti i osmijeh na lica ljudi koje će sretati.

Nakon radnog, kreativnog i veselog prijepodneva svi su se sudionici ovog 1. Dana otvorenih vrata Šantadura – centra baštine i održivog razvoja okrijepili toplim napicima i marendom koje su pripremile članice udruge Sakramenski, te se razišli uz obećanje skorog ponovnog susreta na istom mjestu s novim aktivnostima kojima će učiti o lokalnoj baštini i aktivno sudjelovati u očuvanju i valorizaciji naše tradicije, ali i pridonijeti razvoju ekološkog i održivog promišljanja i djelovanja primjerima dobre prakse koje će sami stvarati i pokazati široj zajednici.

Dan otvorenih vrata, ekologije i tradicije proveden je uz financijsku podršku Općine Medulin.

Udruga SAKRAMENSKI


Current track

Title

Artist

Background