umjetnički dvojac Beli Sladoled u Kasarni Fažana

Written by on 22. svibnja 2019.

U petak 24. svibnja u 20 sati u Prostoru urbane kulture Kasarna u Fažani, predavanje i predstavljanje svojih radova održat će slovenski umjetnici Leon Zuodar i Miha Perne, osnivači i članovi slikarske skupine “Beli Sladoled”,

Zuodar i Perne oboje su akademski slikari, a njihovi su radovi predstavljeni kao čudne i zabavne ilustracije prikazane na najjeftinijim dostupnim površinama. Najčešće se radi o fanzinima, knjigama i raznim tiskanim materijalima. Njihov rad imao je značajan utjecaj na razvoj scene umjetničkih fanzina u Sloveniji. Do sada su izdali 11 umjetničkih publikacija, među kojima i “Beli Sladoled & Friends” u kojoj su objavljeni i radovi drugih umjetnika. Cilj njihovog izdavaštva je promocija kvalitetnih crteža koji su u usporedbi sa suvremenijim umjetničkim praksama često potisnuti u marginu.

Predavanje će se održati u sklopu radionice izrade fanzina Print zine 2019 koja će se održati od 24. do 28. svibnja u udruzi Prostor urbane kulture u Fažani. U petak, 31. svibnja nastali fanzini će biti predstavljeni u obliku javne izložbe koja će se održati u 20 sati također u Kasarni u Fažani Sudjelovanje na radionici je besplatno, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: kasarnafazana@gmail.com. Voditelj radionice je Oleg Morović.

O radionici
Radionica Print Zine 2019 edukativnog je karaktera te polaznicima nudi mogućnost učenja osnova izrade fanzina.Tijekom šest dana polaznici će moći oblikovati, otisnuti i uvezati svoj fanzin u ediciji od deset primjeraka po polazniku. Raditi se može u timu ili individualno, a polaznicima će za vrijeme radionice biti osigurani alati i materijal za rad (papiri i pribor za crtanje, škare, lijepilo, pisače mašine, klamerica, PC, pristup internetu te fotokopirni uređaji (b/w), a u izradi mogu koristiti i vlastite materijale (fotografije, tekstove, ilustracije, printeve, časopise, knjige, itd.). Radionica je namijenjena mladima od 15 do 35 godina koji se interesiraju za kreativan rad i žele se educirati o načinima i mogućnostima nezavisnog izdavaštva, te korištenju više medija i eksperimentalnim stvaralačkim prisupima. Polaznici mogu i ne moraju imati prethodnog iskustva s istim ili sličnim kreativnim procesima.

Program su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska Županija.


Current track

Title

Artist

Background