Knjiga je prenosiva magija LAE

Written by on 5. studenoga 2021.

Povodom Godine čitanja u Hrvatskoj te u sklopu programa Labinska republika čitanja, kog uz potporu Ministarstva kulture i medija provodi L.A.E. XXI, u petak, 5. studenog 2021. u 18 sati, u DKC-u Lamparna otvara se izložba radova mlade umjetnice Antonelle Šantek iz ciklusa Lutajuća knjiga pod nazivom „Knjiga je prenosiva magija“.

Antonella Šantek ima 29 godina, rođena je u  Velikoj Gorici, a živi u Zagrebu. Posljednjih deset godina crta i slika, a njezino stvaralaštvo zaokuplja ljubav prema životu, ljudima, prirodi, knjigama i kazalištu. Sudjelovala je na brojnim grupnim alternativnim izložbama i projektima.

Također, 2014. je s Milom Mrvaljem, nekadašnjim beskućnikom kojeg je upoznala na ulici, osnovala humanitarnu udrugu ‘Fajter’, za pomoć beskućnicima. Udruga organizira ture po Zagrebu ‘Invisible Zagreb’ , koji je postao dio službenog programa Turističke zajednice grada Zagreba te objavljuje umjetnički časopis koji obuhvaća aktivnost ‘umjetnost u svrhu humanosti i podizanja tolerancije’ koje okuplja mlade i poznate umjetnike.

Posljednje dvije godine radi na projektu ‘Lutajuća knjiga’, u kojem oslikava stare i odbačene knjige s ulice, a ti se radovi mogu vidjeti na zagrebačkim ulicama.

Antonella Šantek u svojim razglednicama prikazuje grad kao poetski labirint u kojemu se isprepliću niti senzacija i sjećanja, mirisa i boja, kao i vizure stvarnosti i imaginacije. One sadrže specifičnu estetiku koja od kraćih iskaza i slika stvara cjelinu natopljenu asocijacijama, kulturnim slojevima i dirljivom poezijom. Riječ je o specifičnom čitanju zagrebačkih ulica, koje autorica već nekoliko godina prezentira u haustorima grada i na gradskom inventaru, razvedravajući prolaznike.

To je diskretna, neagresivna ulična umjetnost koja u krvotok grada unosi nježan dodir suptilne umjetnice koja oplemenjuje trošne fasade i hrđave oluke, pronalazeći u njima skrivenu ljepotu. Svi u čijim će se rukama nalaziti ove razglednice imat će jedinstvenu reprodukciju uličnog umjetničkog djela koje će moći unijeti u svoj interijer.


Current track

Title

Artist

Background