Južni vjetar 2 – Ubrzanje – Svjetska premijera

Written by on 20. srpnja 2021.

Jučer je publiku pulske Arene oduševio film Južni vjetar 2 – Ubrzanje. Riječ je o nastavku filma Južni vjetar iz 2018. godine, koji je na Pulskom filmskom festivalu imao svoju svjetsku premijeru.

Redatelj Miloš Avramović na press je konferenciji pojasnio kako je zbog velikog interesa publike nastavak filma bio logičan slijed. Vjeruje kako je publika upravo zbog detalja kojima je posvećena pažnja, kako u karakterizaciji likova, tako i u samoj produkciji prepoznala ono nešto što čini razliku između dobrog filma i „konfekcije”. Sam je projekt Južnog vjetra i krenuo s namjerom snimanja trilogije, i igranog filma i serijala, koja glumcima, kako su i sami rekli, omogućuje da svoj lik dobro upoznaju, a samim tim i prenesu na najbolji mogući način. Scenarist Petar Mihajlović naglasio je da upravo razrađene i detaljne biografije likova uvjetuju radnju, a ne žanr kao takav.

Film je sniman u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, s Milošem Bikovićem, regionalnom filmskom zvijezdom u glavnoj ulozi, ali i Zacharyjem Baharovim, Jovanom Stojiljković, Lukom Grbićem, Miodragom Radonjićem, Predragom Mikijem Manojlovićem i Anastasiom Everall u zapaženim ulogama.

Radnja filma prati narkobossa Petra Maraša, koji koristi sve prednosti novostečenog statusa nedodirljivog vođe srpskog podzemlja pod zaštitom države. Tražeći povoljnu priliku s vjernim Baćom, odlazi u istočnu Srbiju gdje doznaje vijesti zbog kojih je prisiljen promijeniti planove i vratiti se na ulicu.

Nakon svjetske premijere koja je bila rasprodana i nekoliko dana uoči same projekcije, ekipa filma se poklonila u  prepunoj pulskoj Areni te zaradila ogroman pljesak i ovacije.

U međunarodnom programu jučer je prikazan film Društvene igre, koji je rasprodao Kaštel. Film prati grupu prijatelja koji se okupljaju u idiličnoj vili uz more na proslavi iznenađenja za rođendan prijateljice Mitzi, baš kao što su to činili kao tinejdžeri. Ali, sve kreće u krivom smjeru – od činjenice da slavljenica i nije baš oduševljena iznenađenjem do tenzije koja nastupa kad Mitzina najbolja prijateljica Veronika na proslavu dovodi novog dečka – holivudsku zvijezdu Mikaela. Poznato okruženje društvance vraća u djetinjstvo, a neka nova saznanja natjerat će ih ne samo da sagledaju prošlost iz nove perspektive, nego i da preispitaju sadašnjost.

Na programu je bila i hrvatska premijera filma Menhetenska odiseja, redatelja Marija Vrbančića. Radnja filma prati starijeg, nekad poznatog a sada zaboravljenog glumca Jakova, koji traži šetača za svoju šnaucericu Mitzi. Kad izabere introvertiranog i smušenog mladića Danijela, pokreće čitav niz događanja. Početak je to posebne dinamike koja se razvija između Danijela, Mitzi i Jakova, dinamike koja propituje odnos sluge i gospodara. U toj igri podčinjenosti otkriva se bizarni generacijski sukob svjetova, odnos spram prošlosti i povijesnoj sadašnjosti, prekarijatu, ljubavi i mržnji, kao i posthumanoj perspektivi bivanja u svijetu.

Druga projekcija u Areni bila je hrvatska premijera filma iz Međunarodnog programa, Lisica u rupi, redatelja Armana T. Riahia. Radnja filma prati ambicioznog učitelja Hannesa koji u domu za maloljetne delikvente zamjenjuje iskusnu nekonvencionalnu profesoricu Elisabeth Berger. Uskoro će se suočiti sa svojim najdubljim strahovima, ali i otkriti vlastitu kreativnost kroz rad s tajanstvenom, povučenom studenticom Samirom.

Jučer je održan i međunarodni okrugli stol Uloga regionalnih filmskih fondova u financiranju filmskih projekata. Okrugli stol organiziran je na inicijativu umjetničkog ravnatelja Festivala Pave Marinkovića. U središtu razgovora bila je razmjena iskustava glede dobivanja potpora postojećih regionalnih fondova u Europi i obavljanja dijela produkcije u inozemstvu te utjecaj tako realiziranih projekata na gospodarske i promidžbene aktivnosti u pojedinim regijama u kojima se osjetio multiplikacijski učinak ulaganja u film. Predstavljanje fondova te načina njihova rada i rezultata svakako će poslužiti kao vrijedan putokaz za hrvatske filmaše i njihove projekte.

O tome su nazočne u prostoru Zajednice Talijana – Circolo upoznali čelni ljudi vodećih regionalnih filmskih fondova u ovom dijelu Europe: Birgit Oberkofler (IDM Film Fund and Commission) iz Italije, Martina Plamenig (Carinthia Film Commission) iz Austrije i Federico Poilucci (Friuli Venezia Giulia Film Commission) iz Italije te producenti tako financiranih filmova koji se ove godine prikazuju na Festivalu: Julietta Sichel (8heads Productions) iz Češke, producentica filma Čopor i Alexander Dumreicher-Ivanceanu (Amour Fou) iz Austrije, producent filma Hochwald. Uz niz gostiju, Okrugli stol okupio je i predstavnike hrvatskih institucija. Među njima su bili i državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Krešimir Partl, načelnica Sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama Ministarstva kulture RH Vjera Matković, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich, pročelnik Odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica te ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić. Okrugli stol moderirao je filmski kritičar Boško Picula.

Također, krenuo je i Pula Meeting Place, program namijenjen hrvatskim (ko)producentima koji će se po prvi ili drugi put okušati u dugometražnom filmu bilo kojeg roda. Pula Meeting place novi je industrijski program Pulskog filmskog festivala koji donosi filmašima mogućnost da svoj umjetnički projekt predstave izravno profesionalcima. Pod vodstvom stručnjaka koji će ih individualnim pristupom usmjeravati i savjetovati, polaznici će steći praktično znanje o svim ključnim elementima međunarodne koprodukcije.

Danas na programu Posebnih projekcija gledatelji će od 17 sati u INK moći pogledati film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, redatelja Dalibora Barića, nakon kojeg na istoj lokaciji od 19 sati slijedi film iz Međunarodnog programa Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, rumunjskog scenarista i redatelja Radua Judea. U Hrvatskom programu od 21.30 u Areni moći ćete pogledati film Plavi cvijet, Zrinka Ogreste, dok će od 21.30 u Kaštelu kao dio Međunarodnog programa biti film U limbu, Bena Sharrocka. Kao Posebna projekcija u Areni će u 23.15 biti prikazan  film Quo vadis, Aida?, redateljice Jasmile Žbanić, koji je ove godine bio nominiran za nagradu Oscar, dok u 23.15 u Kaštelu slijedi sportska drama Čopor.

U 18.30 u Circolu održat će se program Case Study – Plasman Europskog filma na globalno tržište, predavačice Sydney Levine. Sydney ima 40-godišnje iskustvo u raznim segmentima filmske industrije te će predavanjem i druženjem s hrvatskim filmskim profesionalcima pokušati prenijeti svoja bogata iskustva u plasmanu europskog filma na globalno tržište. Surađivala je s kompanijama poput 20th Century Fox ili Lorimar, bila potpredsjednica akvizicija Republic Pictures. Osnovala je i osmislila Film Finders, danas poznatiji kao IMDB.


Current track

Title

Artist

Background