Izložba Selme Selman u galeriji Poola

Written by on 28. svibnja 2019.

U četvrtak, 30. svibnja u 20 sati, u galeriji Poola otvara se izložba Selme Selman, mlade umjetnice iz Bihaća koja živi i radi u SAD-u i Europi .

Selma Selman je mlada umjetnica iz Bihaća, BIH, koja kroz medij slikarstva, performansa, videa te, u posljednje vrijeme, eksperimente s virtualnom stvarnosti, propituje teme romskog ženskog iskustva, proizvodne odnose, kao i pitanja moći unutar kapitalističkog i patrijarhalnog sustava. Čvrsto uvezuje aktivizam i umjetničko djelovanje, vlastito življeno iskustvo i priče o odnosima, patnji i borbi s kojima se mnogi poistovjećuju.

Izložba “Evropa boss light” je osobna priča. Selma slika na upotrebljenim i odbačenim metalnim predmetima, mahom pronađenim na ulici. Ti predmeti za umjetnicu imaju dubok i osoban značaj. U okruženju u kojem Selma odrasta sakupljanje i preprodaja odbačenih, uglavnom metalnih predmeta, znači izvor prihoda te osiguranje egzistencije. Slikajući upravo na takvim objektima, Selma kreira jedinstvenu “Urbanu pastoralu”, intimni dnevnik o egzistenciji i borbi za život. Njime kao da poručuje da zadani okviri u kojima se čovjek zatekne nisu nepremostivi te da se, uz određene napore postojeće granice mogu i trebaju prelaziti kako bi naš život poprimio novi smisao.


Current track

Title

Artist

Background