Hrvatski program 68. Pulskog filmskog festivala obilježavaju hrvatske, ali i svjetske premijere

Written by on 29. lipnja 2021.

Film Murina otvara festival nakon Cannesa, u programu su svjetske premijere Branka Schmidta i Stanislava Tomića, iz Moskve i Tallinna dolaze novi filmovi Zrinka Ogreste i Dalibora Matanića, a program upotpunjuje nezavisni film Marija Vrbančića

Hrvatski program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, pod ravnanjem umjetničkog ravnatelja, redatelja Pave Marinkovića, doživio je osvježenje, tako će gledatelji moći pogledati nekoliko hrvatskih, ali i svjetskih premijera.

U pulskoj areni festival će otvoriti film Murina, debitantice Antonete Alamat Kusijanović, kojemu će to biti prvo prikazivanje nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu. Glavnu ulogu nosi mlada Gracija Filipović uz pomoć iskusnih kolega Leona Lučeva, Danice Čurčić te Cliffa Curtisa. U središtu ove obiteljske drame jest napet odnos šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca koji počinje pucati kad u njihov dom na otoku stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode te u njoj budi revolt prema roditeljima.

Drugog dana festivala posjetitelji će u Areni moći pogledati svjetsku premijeru filma A bili smo vam dobri iskusnog redatelja Branka Schmidta, s Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi. Film prati ideju nekolicine branitelja o izgradnji Muzeja domovinske zahvalnosti u staroj zgradi Paromlina u centru Zagreba, no stvari se zapliću kada se izgradnja Muzeja zaustavi, a branitelji zauzimaju Paromlin. Osim Bitorajca, kome je ovo treća suradnja sa Schmidtom, a za prve dvije već je nagrađen Zlatnim arenama za najboljeg glavnog glumca, igraju Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Nela Kocsis, Milivoj Beader, Nikša Butijer i Goran Navojec.

Treći dan u Istarskom narodnom kazalištu bit će prikazan film Menhetenska odiseja, redatelja Marija Vrbančića, kojem je ovo hrvatska premijera. U glavnim ulogama su Zdenko Jelčić i Mladen Vujčić, a film prati starijeg i zaboravljenog glumca koji traži šetača za svoju šnaucericu. Idealnog kandidata pronalazi u introvertiranom i smušenom mladiću. Film propituje odnose sluge i gospodara. Ova niskobudžetna arthouse drama jedini je potpuno nezavisni film Hrvatskog programa, u potpunosti proizveden bez potpora državnih institucija.

Posjetitelji će četvrtog dana imati priliku pogledati hrvatsku premijeru filma renomiranog redatelja Zrinka Ogreste, Plavi cvijet, u kojem glavne uloge tumače Vanja Ćirić i Anja Šovagović Despot. Ova obiteljska drama snimljena je prema uspješnom kazališnom tekstu Ivora Martinića Drama o Mirjani i ovima oko nje. Svjetsku je premijeru, uz izvrsne kritike, film doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi te mu je ovo prvo prikazivanje nakon moskovskog otvaranja. U ostalim ulogama igraju Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Alen Liverić te debitantica Tea Harčević. Plavi cvijet je film o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. To je film koji nas upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Svjetska premijera akcijske komedije Po tamburi, redatelja Stanislava Tomića, bit će na programu u Areni petog dana festivala. Tamburaški sastav Aveti ravnice (Momčilo Otašević, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Andrei Miercure i Neven Aljinović-Tot) prihvati poziv legendarnog Branka Uvodića te odlazi na veliki tamburaški festival Po tamburi. Nakon što su krivo optuženi za krađu glavne nagrade – Zlatnog kulena, kreću u noćni bijeg po slavonskim ravnicama. Osim policije progone ih i razjareni tamburaški sastavi. U filmu glume i Tijana Pečenčić, Nikola Kojo, Stjepan Perić, Nives Ivanković, Elvira Aljukić, Mirna Medaković, Hristina Popović, Miran Kurspahić te naravno Branko Uvodić. Autor glazbe je Damir Martinović Mrle.

Šesti dan festivala ujedno će biti Talijanski dan, a rezerviran je za film Zora, redatelja Dalibora Matanića, nakon dugo vremena prvu veliku hrvatsko-talijansku koprodukciju. S već uigranom ekipom, Tihanom Lazović i Krešimirom Mikićem u glavnim ulogama, Matanić na ekrane donosi dramu koja prati obitelj oštećenu nedavnom tragedijom te politički ekstremizam koji ih dodatno dijeli. Glavni glumac, u zori koja obasjava dolinu, pronalazi odgovore na pitanja koja ga muče i shvaća da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba. Ovaj je film svjetsku premijeru imao prošle godine na Filmskom festivalu u Tallinnu.

„Drago mi je da u dosta teškoj godini u kojoj je pandemija usporila i postprodukciju hrvatskih filmova, a i njihovu promociju na stranim festivalima, a znamo da tamo mnogi žele otići prije Pule, imamo sreće i mogućnosti publici Pulskog filmskog festivala prikazati prilično raznovrsnu i kvalitetnu ponudu novih hrvatskih dugometražnih naslova. Od šest filmova Hrvatskog programa prikazat ćemo dvije svjetske premijere, zatim tri filma koja su već bili na festivalima A kategorije te jedan potpuno nezavisni film. Unatoč nedaćama, mislim da će se pulska publika imati čemu veseliti“ izjavio je redatelj Pavo Marinković, umjetnički ravnatelj 68. Pulskog filmskog festivala.


Current track

Title

Artist

Background