Uručene potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja

Written by on 25. listopada 2022.

Priopćenje iz kabineta istarskog župana prenosimo u cijelosti:

 

U Zajednici Talijana, popularnom Circolu, danas su svečano uručene potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita pozdravila je sve okupljene te je istaknula kako je za Istarsku županiju obrazovanje jedan od najvećih prioriteta, što potvrđuju brojne aktivnosti i izdvajanja. „Uvođenjem Građanskog odgoja u svih 25 osnovnih škola kojima je Istarska županija osnivač, pružamo našoj djeci mogućnost da postanu aktivni građani, aktivni članovi društva, i da mogu donositi promišljene odluke i da razvijaju građanske i socijalne kompetencije kao i znanja koja će biti korisna u svakodnevnom životu. Bez ljudskih resursa, učitelja, učiteljica, ravnatelja, koji su najvažniji dio provedbe programa i bez kojih ona ne bi bila moguća. Od srca vam u svoje osobno i u ime župana Borisa Miletića, čestitam i zahvaljujem.“ – kazala je zamjenica župana Acquavita.

Pročelnik Kabineta župana Istarske Županije Ivan Glušac čestitao je svim polaznicima na uspješnoj edukaciji koja se odvijala tijekom ljetne sezone. „Građanski odgoj je samo jedna kockica u mozaiku obrazovanja. Ulaganje u obrazovanje je visoko na listi prioriteta Istarske županije, što konkretno potvrđuje i podatak da 46% proračunskih sredstava za 2023. godinu, koji se odnose na upravna tijela Istarske županije, izdvajamo upravo za Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Proteklog tjedna je počela izgradnja KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula vrijednog više od 50 milijuna kuna, do kraja godine krećemo i u raspisivanje natječaja za izgradnju talijanske osnovne škole u Novigradu, a krajem ovog mjeseca biti će dovršena i potpuno opremljena srednja talijanska škola Leonardo Da Vinci u Bujama. Imamo spremnih nekoliko projekta za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, popularni NPOO, za gradnju i dogradnju osnovnih škola između ostalog Marčana, Fažana, Svetvinčenat, Kanfanar i Žminj, tako da očekujemo ulaganja u nove projekte preko 15 milijuna eura samo u školsku infrastrukturu. U program Građanskog odgoja uloženo je pola milijuna kuna, što će se nastaviti i u sljedećem proračunu, te je posebno pohvalno što je u program uključeno svih 25 osnovnih škola kojima je Istarska županija osnivač.“ – kazao je pročelnik Glušac i čestitao svim polaznicima na pokazanom trudu i zalaganju.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan čestitala je svim polaznicama i polaznicima te je podsjetila na početke uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji. „Na inicijativu Istarske županije, Građanski odgoj i obrazovanje je uveden još 2018. godine, kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrano je 5 škola čiji je osnivač Istarska županija, odnosno OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj. Temelj za Građanski odgoj i obrazovanje uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima. Tijekom lipnja i kolovoza 2022. godine provedena je tako edukacija na temu Građanskog odgoja i obrazovanja, u OŠ Vodnjan, za učiteljice i učitelje 25 županijskih osnovnih škola. Edukaciju je završilo po dvoje učitelja iz svake škole, odnosno sveukupno njih 50, a trajala je 10 dana, u dva ciklusa, a edukaciju su provodile predavačice sa Sveučilišta J. Dobrile u Puli.“ – pojasnila je pročelnica Percan.

Prorektorica za studente, obrazovne programe i  suradnju Sveučilišta J. Dobrile Mirjana Radetić-Paić ovom je prilikom poručila kako svi djelatnici na čelu s prisutnom profesoricama imaju dugogodišnje iskustvo u radu u sustavu, odgoju i obrazovanju, i nastavljaju surađivati sa svim ustanovama odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji i šire. „Drago nam je što smo prepoznati kao partneri u izvođenju ovog programa, i zapravo vidimo ulogu Sveučilišta u promišljanju i pomoći razvitka naše regije, izlazeći iz okvira teorije i prakse i sudjelujući na svim razinama. Zahvaljujemo Istarskoj županiji, posebne pohvale našim sveučilišnim profesorima i naravno čestitka svima koji su se uključili i koji su završili ove edukacije.“ – kazala je prorektorica Radetić-Paić.

Nakon uvodnih govora, polaznicima edukacije podijeljene su prigodne potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja. Tijekom edukacije obrađene su teme: održivi razvoj, identitet(i), ljudska prava, potrebe i odgovornosti, diskriminacija i ravnopravnost, sudjelovanje u odlučivanju, međuljudski odnosi, volontiranje, potrošačko društvo, te medijska pismenost.


Current track

Title

Artist

Background