Autor Vedran Ružić najavio koncert u Pazinu i izložbu u Buzetu

Written by on 27. svibnja 2020.

Popuštanje mjera pravo su vrijeme da si priuštite malo umjetnosti. Vedran Ružić najavio je dva događaja: jedan u Pazinu, a drugi u Buzetu. Donosimo Vam nešto više o njima.

Koncert projekta “LIbertin” u Kaštelu u Pazinu 7.lipnja s početkom u 19 sati 

Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti – jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela / čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet. Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednom se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. Inspiracija za „Libertina“ nastala je u fazi traganja za sobom i svojim izričajem, u periodu života kada si često nadjenemo ulogu koje sam se karakterno držimo, u trenucima poslušnosti prema roditeljima i unutarnjih borbi sa nama samima. Nakon ispunjenog „Obiteljskog sna“ postali smo pobornici slobode, i na takvome putu nastao je „Libertin“, projekt koji opisuje odrastanje u traganju za upoznavanjem vlastite dubine postojanja. Cijeli rad nastao na temelju životnog putovanja gdje sam zapisivao razmišljanja, avanture, seljenja, učenja, te sam nakon 7 godina prikupljenog doživljaja odlučio zapaliti svoje meomare kako bi nastao Libertin – slobodnjak…

Ovaj projekt naglašava ravnopravnost umjetnosti kako bi glazba i ples imali pojednaku moć i važnost. Glazba je skladana na temelju libreta, potom je koreografija osmišljena na temelju glazbe, dok se u izvedbi uživo plesna i glazbena improvizacija isprepliću.

Libertin sadrži slične boje unutar 9 skladbi cijelog albuma, kao i pojedine akorde koji se na trenutke ponavljaju kako bi se time prikazalo genetsko nasljeđe iz skladbe u skladbu na albumu.

U projektu sudjeluju: Hrvoje Galler (klavijature), Jaka Kopač (alt. sax), Adriano Bernobić (bubnjevi) te plesači Nastasja Štefanić, Karolina Šuša i Marko Kalc. Radi se o izvrsnim umjetnicima u svojim poljima te ono što se dobiva kao rezultat toga možete doživjeti 7.6. u Pazinskom Kaštelu, gdje pozivam sve ljude da naprave nedjeljni izlet po Istri i posjete ovu divnu utvrdu slobodnog ulaza za koncert koji započinje u 19 sati.

Izložba u Zavičajnom muzeju Buzet pod nazivom “Foribidden melody” koja je otvorena od 1 do 19 lipnja.2020. 

 

Forbidden Melody“ je serija radova koju sam započeo početkom veljače 2020. godine nakon povratka s umjetničke rezidencije u Berlinu. Vraćanje u mirnu stvarnost mog kućnog ateljea, zimska mirnoća Liburnije i nedostatak umjetničkih aktivnosti potaknuli su me na stvaranje serije radova inspirirane TIŠINOM. Povrh toga, pandemija koja nam se opasno približila i potpuno nas zatvorila u svoje domove i umove dodatno me usmjerila da tišini pridružim i IZOLACIJU.

 

Radovi nastali tijekom posljednja dva mjeseca obilježavaju pomirenje sa svijetom kojega smo naglo doživjeli kao zarobljeništvo u “četiri zida”, kao zabranjenu melodiju koja se ne smije svirati ili kao zid kojega ne možemo pomaknuti. U tom ludilu tišine, izolacije, cenzure, bodljikave žice moramo pronaći spas i dublje značenje koje sam ja kao autor htio prikazati u ovoj seriji radova pod nazivom “Forbidden Melody”. U njima se često provlači motiv bodljikave žice jer slaganjem ritma linija sa bodljikama dobivamo nešto nalik notnome zapisu.

Koncept projekta sastoji se od nekoliko segmenata baziranih na temama izolacije, šutnje, cenzure, kontroliranosti, zarobljeništva u vlastitim domovima, strpljenja, iščekivanja, emigracije, zabranjene melodije (kao naziv cjelokupne serije izvedenih radova).

 

Za izradu koristim isključivo one materijale koje sam pronašao u svojih nekoliko kvadrata života, odnosno u stanu te u podrumu. Sve su to naizgled odbačeni materijali kojima mi određujemo imaju li oni i dalje svoju vrijednost ili su izgubili svoju svrhu postojanja. S tom namjerom koristim reciklirane materijale (stare prozorske škure, drvene police koje mi služe kao platna, stare knjige, opuške s poda, stare žice s instrumenata i slično). Tako su se tu našli radovi kućnih formata, kao što su intervencije na vratima ulaska u atelier, izrezbareni prozor, slike na otpadnim komadima polica iz kuhinje, kontrabas s elementom bodljikave žice, stare plahte kao podloga za slikanje, betonski blokovi u formi barijere suživota s društvom.

U Zavičajnom muzeju Buzet imam samostalnu izložbu pod nazivom „Forbidden melody“ gdje ću prezentirati veliki dio opusa svježih „zabranjenih“ radova.

Sretan sam da su mi voditelji nekih galerija, te kustosi reagirali s velikom zainteresiranošću oko nove aktualne serije radova. Tako ću uskoro imati još izložbi u prezentnim galerijama te muzejima, a prvenstveno mi je drago da su nedavno na nekim natječajima izabrali radove serije „Forbidden melody“ za neke zajedničke izložbe koje se trenutno mogu pogledati u galeriji Kortil u Rijeci te skoro i u Hrvatskom Društvu Likovnih Umjetnika u Puli.


Current track

Title

Artist

Background