Program intervencijske kardiologije u županijskoj Općoj bolnici Pula započeo s radom

Written by on 3. veljače 2023.

(priopćenje)

 

U županijskoj Općoj bolnici Pula danas je održana svečanost početka rada programa intervencijske kardiologije na kojoj je, uz ravnateljicu Bolnice Irenu Hrstić i stručni tim Odjela za kardiologiju, sudjelovao i župan Istarske županije Boris Miletić.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je ravnateljici Hrstić i cijelom timu na velikom uspjehu. „Drago mi je što će naši građani koji su do sada koristili usluge drugih ustanova, to sada moći napraviti u svojoj matičnoj ustanovi, našoj bolnici. Imati lijepu novu zgradu i vrhunsku opremu je svakako dobro, no uvijek želim istaknuti kako su na početku i na kraju priče najvažniji ljudi. I upravo stručnost ovih ljudi daje nadu i snagu da možemo vjerovati da će ovaj iskorak doprinijeti da će naši građani imati kvalitetnu uslugu i da više neće morati putovati. S druge strane, doista mi je drago što je županijska Opća bolnica Pula ostvarila izuzetnu suradnju sa SB u Izoli i s KBC u Rijeci, jer vidimo kako su upravo stručnost i znanje, što je prije nedostajalo, unatoč prostoru i opremi, sada zadovoljeni, i vjerujem da će se na ovaj način motivirati neki budući liječnici. Istarska županija će i nadalje sufinancirati smještaj potrebnih liječnika, ali nemojte zaboraviti da su naše godišnje stipendije za studij medicine dvostruko veće od redovnih i na godišnjoj razini iznose gotovo 3 tisuće eura. – kazao je župan Miletić te zaključio kako se na ovaj način zaokružila cijela priča oko nove županijske Opće bolnice.

Ravnateljica županijske Opće bolnice Pula Irena Hrstić istaknula je kako je početak  intervencijske kardiologije posljednja situacija koja se kroz novu bolnicu trebala realizirati. „Oprema je nabavljena još 2019. godine, a tu je najvažaniji angiografski uređaj za dijagnostičku i intervencijsku koronarografiju vrijedan 603.812,89 EUR s PDV-om koji je u potpunosti financiran bespovratnim sredstvima putem europskog projekta „Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju županijske Opće bolnice Pula KK.08.1.2.03.0013“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.” iz Europskog fonda za regionalni razvoj, no zbog pandemije COVID-19 početak je morao biti odgođen. Moram priznati da je ovo potpuno veselje svih nas, primarno kardiologa što su došli do trenutka rada za ono za što su se dvije godine educirali.“ – kazala je ravnateljica Hrstić.

Kardiološki tim županijske Opće bolnice Pula, voditelj Odjela za kardiologiju pri Službi za internu medicinu Krešimir Milas, te njegovi stručni kolege Daglas Dodić i Goran Čović, predstavili su program intervente karidologije, odnosno početak provođenja dijagnostičkih i terapijskih postupaka intervencijske kardiologije.

Preseljenjem Službe za internu medicinu u nove objekte Nove bolnice, unutarnja uređenost prostora sofisticiranom medicinskom opremom omogućuje napredak i promišljeno uvođenje izvornih metoda dijagnostike, prevencije i liječenja. Od ovog tjedna u prostorima kardiološke poliklinike stavljena je u funkciju zasebna kardiološka sala (angio sala) za minimalno invazivne zahvate i postavljanje stentova uz invazivnu dijagnostiku i terapijsko liječenje kardiovaskularnih bolesti srca i perifernih krvnih žila. Županijska Opća bolnica Pula je prethodnih godina provodila edukaciju u vanjskim ustanovama (KBC Rijeka i SB Izola) za dva liječnika specijalista kardiologa, četiri medicinske sestre-instrumentarke i jednog inženjera radiologe. Edukacijom u vanjskim ustanova stekli su osnovna praktična i teoretska znanja dovoljna za početak programa koji će u sljedećim mjesecima biti direktno monitoriran, u prostorima i na opremi županijske Opće bolnice Pula, do potpunog osamostaljivanja.


Current track

Title

Artist

Background