Održana svečana sjednica županijske Skupštine povodom Dana Istarske županije

Written by on 26. rujna 2021.

U Spomen domu, u Pazinu, jučer je održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije povodom obilježavanja 25. rujna – Dana Istarske županije, u znak sjećanja na Pazinske odluke iz 1943. godine o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom. Sjednici je prethodilo polaganje vijenaca na središnjem spomeniku u parku Narodnog ustanka.

Tijekom svečanosti okupljenima su se prigodnim govorima obratili istarski župan Boris Miletić, predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije Branko Oplanić, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Anton Kliman, te izaslanik i povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović.

Župan Miletić u svom se govoru, između ostalog, osvrnuo na gorući problem bespravne gradnje.

– Za razliku od ekologije nedovoljno se, a tu mislim na državnu razinu, bavimo pitanjem prostora. Da se njime bavimo ne bismo u Istri imali toliku količinu bespravno sagrađenih objekata. Bespravna gradnja je uzela toliko zamaha da je u nekim mjestima nadmašila broj legalno sagrađenih objekata. Zato se pitam do kad ćemo samo bespomoćno gledati takvo divljaštvo? Prostor je naš najvrjedniji resurs i zato ću i dalje insistirati na tome da država konačno preuzme odgovornost koju ima po zakonu, ili da tu ovlast spusti na lokalnu razinu, kako bismo se konačno mogli suočiti s ovim problemom, dok za to ne bude prekasno. Imamo primjere dobre prakse decentralizacije poput izdavanja dozvola za gradnju, kazao je župan Boris Miletić.

Župan je istaknuo i na nužnost suočavanja s „avetima prošlosti“ naglasivši da su istarski saborski zastupnici još prije četiri godine uputili prijedlog o kaznenom sankcioniranju ustaškog pozdrava, a koji ni danas nije uvršten na dnevni red.

Predsjednica Skupštine smatra, pak, kako je naša dužnost biti aktivni pokretač promjena koji će osigurati bolji život našoj djeci kako ona ne bi bila primorana odlaziti “trbuhom za kruhom”.

– Moramo stvoriti uvjete da svoju sigurnost i svoje snove ostvare na svojoj rodnoj grudi, po uzoru na naše none, djedove, majke i očeve koji su to isto učinili za nas. Pored toga imamo dužnost naše mlade učiti o antifašizmu i NOB-u, prenositi naše vrijednosti, tradiciju i običaje kako ne bi pali u zaborav i kako bi ostali trajno nasljeđe istarskog čovika i načina života u Istri, poručila je predsjednica Županijske skupštine Sandra Ćakić Kuhar.

– Danas je antifašizam civilizacijsko pitanje. I dok god postoje tendencije oživljavanja fašizma kroz razne ekstremno desne strane koje pokušavaju revidirati povijest i opravdati svoja nedjela, ova će organizacija živjeti i demokratskim putem boriti se protiv takvih tendencija, istaknuo je predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić.

ISTARSKA ŽUPANIJA


Current track

Title

Artist

Background