Obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega

Written by on 8. studenoga 2021.

Istarski župan Boris Miletić prisustvovao je jučer komemorativnom skupu kojim je obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna “Alma Vivoda” i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga. U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun “Alma Vivoda”.

Nakon polaganja vijenaca, župan Miletić obratio se prisutnima naglasivši, između ostalog, kako je bitka kod Kućibrega jedan od slavnih događaja istarske povijesti. 

– Prije 77. godina tri su naroda, Hrvati, Slovenci i Talijani, na ovom području vodila tešku borbu protiv naci-fašističkih sila. Ovdje sloboda i bratstvo nisu bile samo parole, već način života. I zato je potrebno da stojimo na ovom mjestu, iz godine u godinu, i zajednički  slavimo dan kad smo ravnopravno stajali jedni uz druge i stvarali naš istarski put.
Nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život za svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa, poručio je istarski župan.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin, predsjednik Udruge antifašista boraca Bujštine Edi Andreašić, te predstavnici Odbora za organizaciju komemoracije u Kućibregu.


Current track

Title

Artist

Background