Kamenolomi iznad Istarskih Toplica

Written by on 19. studenoga 2021.

Vrlo se malo zna o kamenolomima iznad Istarskih Toplica, istraživali smo, zapitkivali, googlali, ali nismo puno toga otkrili. Kamenolomi iznad Istarskih Toplica predstavljaju pravu enigmu i golicaju našu znatiželju. I danas su vidljivi tragovi da je u prošlosti postojao sistem za transport kojim se vađeni kamen spuštao do prometnice kako bi se odvozio kamionima tko zna kamo. Imamo saznanja da nije prošlo puno desetljeća otkako ovi kamenolomi više nisu u funkciji, ali nedostaju pisani zapisi koji bi nam pričali priču o njima.

Istarske toplice s termalnim izvorima poznato su odredište u Istri još od Antičkog doba. Desetak kilometara od Buzeta prema Novigradu, dolinom rijeke Mirne ispod okomite visoke stijene nalaze se ugostiteljski smještajni kapaciteti hotela.

Ovisno o tome koje je godišnje doba, moguće je da vam bujna vegetacija zakloni pogled na zanimljive stare kamenolome koji su se smjestili na uzvisini iznad rijeke Mirne i cijelog ugostiteljskog kompleksa. Zašto je stari kamenolom tako zanimljiv pogledajte u našoj fotogaleriji, a put do njega potražite sami uz malo avanturističko istraživačkog duha.

Kao što smo kazali informacije o samom kamenolomu u bilo kojem obliku pisanog zapisa mi nismo našli, tako da bi nas veoma veselila bilo kakva informacija koju bi nam netko od čitatelja mogao pružiti, a da je vezana uz povijest ovog iznimnog kamenoloma.

 

Izvor: ludens media


Current track

Title

Artist

Background