Istra ecoxperience – Prva brošura o eko prijateljskim sadržajima u Istri

Written by on 7. listopada 2021.

Priroda, kultura, tradicija i ljudi važan su aspekt zelenog turizma, te je s ciljem promocije održivog razvoja turizma, informiranja o postojećim eko prijateljskim sadržajima u Istri, praćenja trendova u svijetu, te osvješćivanja o važnosti ekologije i umrežavanja dionika ekološke ponude u Istri, od 2019. godine Istarska županija započela s tiskanjem prve brošure o eko prijateljskim sadržajima u Istri. 

Tako se želi doprinijeti očuvanju naših prirodnih i kulturnih resursa, podizanju svijesti o potrebi zaštite prirode, unapređenju života lokalnih zajednica te poticanju novih poslovnih mogućnosti u našoj regiji, poštujući načela održivog razvoja. Ujedno, time se potiče razvoj lokalne zajednice, konzumiranje domaćih i autohtonih proizvoda iz ekološkog, tj. organskog uzgoja. Štitimo i čuvajmo prirodne resurse i kulturnu baštinu, upoznajmo i njegujmo običaje i tradiciju lokalnog stanovništva.

Brošura i mrežna stranica

Brošura je višejezična (hrvatsko-engleska i talijansko-njemačka), tiskana je na ekološkom papiru, a dizajnirao ju je Sudio Sonda, koji je osmislio i naslov brošure ”Istra ecoxperience – Sve eko iz Istre.” Osim eko-prijateljskog smještaja, odnosno privatnog smještaja certificiranog oznakom Eco Domus, hotela koji nose međunarodnu eko oznaku Travelife i kampova s oznakom EU Ecolabel, u brošuru su uvršteni certificirani ekološki proizvođači koji svoju ponudu prodaju na kućnom pragu, plaže koje nose Plavu i Zelenu zastavu, te Eko plažee-punionice za električna vozila i bicikle, te eko manifestacije koje prezentiraju ekološke i autohtone proizvode ili eko-prijateljske aktivnosti.

Nadalje, izdvojena su i zaštićena područja u Istri, s posebnim naglaskom na Ekološku mrežu Natura 2000 i zaštićene biljne i životinjske vrste, na pravila ponašanja na tim područjima i na sadržaje, kao što su špilje, jame, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji su prilagođeni za prihvat turista. U brošuru su uvršteni i eko muzeji i tematski parkovi koji prezentiraju autohtone proizvode, tradiciju i običaje, zatim pješačko-biciklistička staza Parenzana, te se promoviraju eko-prijateljske aktivnosti uz istovremeno odgovorno ponašanje prema okolišu.
Istra ecoxperience

Brošura se može preuzeti OVDJE, a namijenjena je domicilnom stanovništvu kod kojeg se želi probuditi ekološka svijest i potaknuti na ekološko razmišljanje, ali i turistima kako bi na jednom mjestu dobili informacije o svim eko prijateljskim sadržajima i ponudi.

Početkom 2021. godine izrađena je i Internet stranica www.istraecoxperience.com, koja sadrži sve informacije kao i brošura.

Poziv za uključenje u Istra ecoxperience

Svi zainteresirani dionici koji se izravno ili neizravno bave turizmom na području Istarske županije i koji posluju na eko-prijateljski način, pozvani su da se uključe u Istra ecoxperience. Dovoljno je ispuniti odgovarajuću prijavnicu i dostaviti je s popratnom dokumentacijom na sljedeću adresu:

Istarska županija
Upravni odjel za turizam

(Prijava u program Istra ecoxperience) 
Obala M. Tita 4
52440 Poreč-Parenzo

ili skenirano na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr, na koju možete slati i sva vaša pitanja i prijedloge.

Javni poziv za uvrštenje na mrežnu stranicu je trajno otvoren, dok se prijave za uvrštenje u tiskanu brošuru zaključuju 31. listopada tekuće godine.

Pravilnik o uvjetima za uvrštenje i obrasci za prijavu dostupni su OVDJE.

Istra Ecoxperience

Naslovnica brošure Istra Ecoxperience


Current track

Title

Artist

Background