Vladajući svjesno idu u kršenje zakonskih i podzakonskih propisa po pitanju spajanja javnih isporučitelja vodnih usluga

Written by on 4. veljače 2022.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović tijekom saborske rasprave istaknula je kako vladajući svjesno idu u kršenje zakonskih i podzakonskih propisa po pitanju spajanja javnih isporučitelja vodnih usluga.

Nakon što se tek postigao kakav takav konsenzus oko broja vodnouslužnih područja pa primjerice u Istarskoj županiji bi sukladno Uredbi o uslužnim područjima trebala postojati dva vodnouslužna područja, već se traži nezakonito postupanje po pitanju istoga.

Naime, sukladno uputi koju su ovih dana zaprimili članovi Istarskog vodovoda, navodi se da su se svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga dužni pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Uredbe, čime je krajni rok za isto 09. srpnja 2022. godine.

Međutim, sukladno Zakonu o vodnim uslugama iz 2019. godine, koji nije usklađen s nizom podzakonskih propisa pa tako ni s navedenom Uredbom traži se spajanje vodovoda na način da se u društvu koje će preuzeti sve javne isporučitelje vodne usluge javne odvodnje poslovni udjeli određuju prema stanju kapitala i rezervi društva i to pazite sad – na dan 31. prosinca 2018. godine. Iako, i učenici prvog razreda ekonomske škole jasno znaju da se prilikom procjene vrijednosti poduzeća uzima neto knjigodstvena vrijednost, a nikako stanje kapitala i rezervi, koje ne uključuje ni podatke o dobiti društva i potpuno je pogrešno. No, apsurdu tu nije kraj, traži se i pripajanje s brojem zaposlenika koji ne može biti veći od broja zaposlenih na dan 31. prosinca 2018. godine. Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018. godini, već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“.

Pitanje je u svemu tome što će biti i s velikim projektima aglomeracija koje tek slijede i koji će se financirati iz EU fondova te će samim time podlijegati i rigoroznim financijskim i administrativnim kontrolama. Za sada jedino Poreč je isti projekt proveo, a svi veći gradovi u Istri spremaju se na isto. Međutim, za samu prijavu projekata poboljšanja sustava vodoopskrbe te sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda potrebni su čisti imovinsko – pravni odnosi što provođenje ove Uredbe s totalno nesuvislim parametrima spajanja isporučiteljima vodnih usluga.

Očito je kako je sve potpuno krivo i traljavo napravljeno i trebalo bi postupak vratiti na početak, jer evidentno je da će se u zakonske izmjene morati ići. Konkretno, potrebno je izmjeniti Uredbu i u Istarskoj županiji omogućiti dapostoje tri vodnouslužna područja. Na tome je SDP Istarske županije od početka i inzistirao i iznosio utemeljene i stručne argumente koji idu tomu u prilog. Primjerice, temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužnog područja je 2 milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, na području Istarske županije postojala bi mogućnost uspostave čak 6 vodnouslužnih područja i to Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin i Buzet-Pazin.

Međutim, tadašnja „struja“ IDS-a htjela je formirati „vodovod mastodont“ kojima bi kontrolirali i gradove i općine koji nisu pod vlasti IDS-a. Pritom naravno nisu računali na gubitak izbora u Puli, a zbog nečije taštine i nemara sada su građani Labinštine ostali bez svoga vodovoda., zaključila je Radolović.


Current track

Title

Artist

Background