Suspendiran status prvom Hrvatskom međunarodnom parku tamnog neba

Written by on 24. travnja 2023.

Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) suspendirala je status prvom Hrvatskom međunarodnom parku tamnog neba značajnom krajobrazu Petrova Gora – Biljeg, javljaju iz Hrvatskog astronomskog saveza

Značajni krajobraz Petrova Gora – Biljeg je prvi u Hrvatskoj dobio status Međunarodnog parka tamnog neba 2019. godine nakon dugotrajnog i mukotrpnog rada članova Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba pod vodstvom Borisa Štromara.

Malo nakon proglašenja odnosno certificiranja prvog međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj, na Petrovu Goru dolazi državna tvrtka Odašiljači i veze te postavlja velebni komunikacijski toranj sa jakim signalizacijskim svjetlima na vrhu tornja koja ometaju astronomska motrenja i tamu u tek proglašenom međunarodnom parku tamnog neba.

Astronomsko društvo Beskraj, Hrvatski astronomski savez i članice saveza pokušavaju objasniti da je ta rasvjetna tijela potrebno ukloniti, ali bezuspješno pa Astronomsko društvo Beskraj obustavlja provedbu daljnjih aktivnosti na području Petrove Gore i umjesto tradicionalnog Petrova Gora Star Pary-ja odlazi u Liku i počinje s organizacijom Lika Star Party-ja.

Nakon za astronomsku zajednicu sramotnih pisama koje su u listopadu 2021. godine Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba uputili čelnici Općine Vojnić i Turističke zajednice Općine Vojnić u kojima tvrde da hoće više rasvjete, a ne zaštitu noćnog neba, sve aktivnosti vezane za Međunarodni park tamnog neba Petrova Gora – Biljeg su u potpunosti obustavljene.

Kako u proteklom razdoblju nije bilo nikakvih aktivnosti, Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba u siječnju ove godine nije dostavljeno obavezno izvješće za 2022. godinu nakon čega je Petrovoj Gori suspendiran status međunarodnog parka tamnog neba, a status će biti trajno dokinut u siječnju 2024. godine ukoliko se situacija ne popravi. Hrvatska je nažalost sa dva međunarodna parka tamnog neba spala na jedan jedini pa je sad Vrani Kamen kraj Daruvara jedini Međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj, navode iz Hrvatskog astronomskog savez.a

Više o proglašenju parka možete pročitati na: http://www.ad-beskraj.hr/petrova-gora-prvi-hrvatski-park-tamnog-neba


Current track

Title

Artist

Background