Od večeras velikani jazza u Grožnjanu

Written by on 14. srpnja 2021.

Festival Jazz is Back! BP glazbeni spektakl koji se održava u Grožnjanu počinje večeras svečanim otvorenjem i koncertom BP Evening posvećen Bošku Petroviću, a od 15. srpnja započinje i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži (HGM).

Sudionici Ljetne jazz škole, mladi talentirani glazbenici, usavršavat će se svoja znanja sviranja trube, trombona, saksofona, gitare, kontrabasa, električnog basa, bubnjeva, glasovira, te pjevanja, kao i sviranja za ansambl. Mentori škole su Luis Bonilla, Joe Kaplowitz, Alex Sipiagin, Goran Rukavina, Lea Lovrenčić, Elvis Stanić i Karlheinz Miklin Jr.

Od 20. srpnja održava se i Croatia Drum Camp intenzivni sedmodnevni seminar za bubanj i perkusije. Tijekom seminara mladi će glazbenici učiti od mentora svjetskog glasa Famadoua don Moyea, Nica Collinsa i Saliha Sadikovića. Zainteresirani mladi glazbenici imaju mogućnost prijaviti se na Ljetnu školu jazza i Croatia Drum Camp jer je ostalo još nekoliko slobodnih mjesta.

U četvrtak, 15. srpnja u večernjem festivalskom programu nastupit će Grožnjan All Stars, u sastavu Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Sve festivalske koncertne večeri počinju od 21:30 sat umjesto u 21 sat zbog kvalitetnije provedbe epidemioloških mjera, a održavaju se na terasi Belvedere. Ulaznice za koncertne večeri se ne naplaćuju.

Bonilla, dobitnih Grammyja, trombonist, skladatelj, pedagog i dirigent poznat je po glazbenoj simbiozi njujorškog jazza s njegovim latinoameričkim korijenima. Surađivao je s Dizzyjem Gillespieom, Tonyem Bennettom, Astrud Gilberto, i dr. Ravna Jeunesses Musicales Jazz World Orchestra (Svjetskim jazz orkestrom glazbenih mladeži) koji okuplja vrhunske, mlade glazbenike iz čak 14 zemalja s pet kontinenata te vodi i Ljetnu jazz školu HGM-a.

Sipiagin, izniman jazz glazbenik, Rus s američkom adresom nastupao je u Gil Evans Bandu i George Gruntz Concert Jazz Bandu. Svirao je i s Mingus Big Bandom, Daveom Hollandom, Michaelom Breckerom i dr. Snimio je čak dvadesetak albuma u svojstvu vođe sastava, a njegova se virtuoznost prepoznaje među svjetskim jazz zvijezdama. Karlheinz Miklin jr., bubnjar, sin je poznatog austrijskog saksofonista i skladatelja Karlheinz Miklin i član istoimenog Tria. I uz poznatog oca Miklin mlađi iza sebe ima niz uspješnih diskografskih uradaka. Stanić, Kaplowitz i Rukavina dobro s poznati hrvatskoj javnosti, a mlada Lea Lovrenčić, vokal, iznenađuje jer uz završeni Ekonomski fakultet briljirala je i na Muzičkoj akademiji te je nositeljica titula mezzosoprana i profesorice pjevanja. Ipak, najčešće nastupa kao jazz pjevačica.

Petak, 16. srpnja rezerviran je za koncertnu večer Zorana Predina, najpopularnijeg kantautora ovih prostora koji će oduševiti publiku sa svojim novim albumom Gastarbajter trubadur. Večer nakon Predina, 17. srpnja, grožnjanskim ulicama proširit će se glazba Andreje, Rundeka i ekipe Ftičeki. Inače, zagrebačku pjevačicu, trubačicu i performericu Andreju Kurelec Košavić s Rundekom & ekipa Ftičeki povezao je rad na albumu MURA MURA.


Current track

Title

Artist

Background