Gračišće i staza svetog Šimuna

Written by on 19. listopada 2021.

Gračišće je maleno istarsko naselje urbanih obilježja koje se prvi put spominje u pisanom obliku 1199.godine. Grad je nekada davno bio opasan zidinama. U 15. stoljeću ovdje su živjeli slobodni seljaci-plemići. Sve se ovdje čini tako minijaturnim, a toliko intenzivno oplemenjeno različitim arhitekturama kao da je svako povijesno razdoblje protrčalo kroz Gračišće i udarilo svoj žig.

Mjesto je okruženo zaštićenim prirodnim ljepotama, prostranim vidicima i skladnom ruralnom idilom. Kratka šetnja uličicama Gračišća dovesti će vas do Crkve Svetog Vida, odakle puca jedan od najljepših panoramskih pogleda na fantastični pejzaž istarskog poluotoka.

U Gračišću se svake godine na Uskršnji ponedjeljak održava poznata Smotra vina. Ovdje možete također svake godine doživjeti uprizorenje Živih jaslica. No, ovdje se organiziraju i druge manifestacije Fešta od maneštri i Smotra usne harmonike.

Izletnicima će svakako biti zanimljiva Pješačka staza Svetog Šimuna. Ako krenete pješačiti ovom stazom nije ništa neobično ako vam se pridruži u šetnji lokalni pas. Iako nepozvan, on će vas pratiti poput dobrog domaćina i paziti na vas cijelim putem.

Staza se u početku strmo spušta, prolazeći pored ruševnih ostataka Crkve svetog Šimuna i poznatog slapa Sopot. Ova lagana kružna staza atraktivna je i za bicikliste.

Ovdje se održava i MTB downhill Gračišće, utrka u brdsko biciklističkom spustu, gdje se najluđi biciklisti neustrašivo strmoglavljuju niz padinu staze Svetog Šimuna. Zavisno od vaših rekreativnih sklonosti i adrenalinskih apetita, ovdje zasigurno možete pronaći načina da uživate u predivnom reljefnom ambijentu bogate povijesti i očuvane prirodne ljepote.

Gračišće je jedan u nizu istarskih bisera koji još uvijek uspijeva balansirati u očuvanju tradicije, prirodnih ljepota i povijesnih obilježja. Stoga, posjetite ga i doživite u svoj njegovoj originalnoj jednostavnosti.

U nastavku možete pogledati veliku fotogaleriju Gračišća i stazu svetog Šimuna…


Current track

Title

Artist

Background