Pomoć EU-a za Hrvatsku nakon potresa, te za otpuštene radnike u Španjolskoj i Italiji

Written by on 15. prosinca 2021.

  • Gotovo 320 milijuna eura pomoći Hrvatskoj za oporavak nakon potresa
  • 5.4 milijuna eura za 801 otpuštenog radnika u sektorima zračnog prijevoza i skladištenja na Sardiniji, u Italiji
  • 1.4 milijuna eura potpore za 320 otpuštena djelatnika u automobilskoj industriji u španjolskoj regiji Aragon

Zastupnici su odobrili gotovo 320 milijuna eura za pomoć Hrvatskoj nakon potresa, te 6,8 milijuna eura za 1121 radnika koji su nedavno proglašeni viškom u Italiji i Španjolskoj.

Hrvatska bi trebala dobiti gotovo 320 milijuna eura financijske potpore iz Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) nakon niza potresa koji su se dogodili između 28. prosinca 2020. i 21. veljače 2021. godine. To uključuje već isplaćeni predujam od 41 milijun eura. Više informacija u prijedlogu Komisije i izvješću  zastupnika Karla Resslera (EPP, HR) koje je prihvaćeno u utorak s 689 glasova za, 6 protiv i 2 suzdržana.

EU pomoć za zapošljavanje za više od 1100 radnika koji su otpušteni u Italiji i Španjolskoj

Zastupnici su također odobrili zahtjeve Španjolske i Italije za potporu iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji za radnike proglašene viškom (EGF). Pritom su kazali kako se očekuje da će u Italiji „otpuštanja imati znatan socijalni učinak na gospodarstvo Sardinije koju je također snažno pogodila kriza prouzročena bolešću COVID-19 i u kojoj je postotak zaposlenosti 2020. pao za 4,6 % u usporedbi s padom od 2,0 % na razini cijele Italije.“

Dajući potporu zahtjevu Španjolske, zastupnici su istaknuli da su „pandemija bolesti COVID-19, stroge mjere ograničavanja kretanja provedene u drugom tromjesečju 2020. u Španjolskoj i posljedični nedostatak poluvodiča negativno utjecali na automobilski sektor u zemlji (…).“

Iznos od 5,4 milijuna eura namijenjen je za pomoć 801 otpuštenom djelatniku u zračnom prijevozu te sektoru skladištenja na Sardiniji u Italiji, a 1,4 milijuna eura za potporu 320 radnika koji su izgubili posao u automobilskoj industriji u španjolskoj regiji Aragón.  Mjere potpore uključuju profesionalno usmjeravanje i ciljanu pomoć u traženju posla, stjecanje novih ili dodatnih vještina, strukovno osposobljavanje ili usavršavanje, te pomoć i financijski doprinos za pokretanje posla.

Za dva zahtjeva za pomoć Italiji izvjestitelj je bio zastupnik Janusz Lewandowski (EPP, Poljska), dok je za dokument koji se odnosi na Španjolsku bio zadužen Esteban González Pons (EPP, Španjolska). Izvješća su prihvaćena s:

 

Izdvojena grafika: Javno vlasništvo, Poveznica


Current track

Title

Artist

Background