Predavanje: 3. maj – kontinuitet ideje o neprepoznavanju znanja

Written by on 20. svibnja 2019.

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se predavanje Sanje Puljar D’Alessio: Etnografija brodogradilišta 3. maj iz perspektive razvoja antropološkog interesa za organizacije u Hrvatskoj: kontinuitet ideje o neprepoznavanju znanja. Predavanje će se održati 22. svibnja u 17sati, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje)

U izlaganju se kombiniraju uvidi etnoloških istraživanja organizacija iz sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća s uvidima iz istraživanja organizacije brodogradilišta 3. maj iz 2013. godine. U recentnome istraživanju se iz perspektive uvođenja nove tehnologije u organizaciju analizira odnos dijelova i cjeline te se propituje odnos između organizacije i društva u kojem djeluje.  Fokus analize obuhvatio je internu dinamiku brodogradilišta, kao i njegovo međudjelovanje s izvanjskim društveno-političkim razvojem i zahtjevima brodograđevne industrije općenito. Cilj ovakvog pristupa bio je propitati ideje jasno iscrtanih granica između brodogradilišta i njegove okoline te ukazati na kompleksne premreženosti organizacija u suvremenom svijetu. Trećemajska kompleksna organizacija analizirala se iz perspektive implementacije novih tehnologija (informacijskih sustava) u brodogradilištu u zadnjih četrdesetak godina. Organizacije u socijalističkom društvenom uređenju analizirala je Dunja Rihtman-Auguštin fokusirajući se na vrednote organizacijske kulture.

Premda različitih polaznih istraživačkih pitanja, istraživanja u oba razdoblja su (između ostaloga) iznjedrila snažnu prisutnost ideje o neprepoznavanju znanja u okviru organizacijskih življenih stvarnosti. Na predavanju će se ukazati na kontinuitet ove ideje u dvama društveno-ekonomskim sustavima koja je u zemlji (prvo Jugoslaviji, a onda i u Hrvatskoj) bila na snazi od druge polovice dvadesetog stoljeća do danas. Uspoređujući suvremeno istraživanje organizacije brodogradilišta 3. maj s etnološkim istraživanjima vrednota u socijalističkim poduzećima izdvaja se njezino postojanje jednako u okviru kontekstualiziranoga (organizacije ili poduzeća) i konteksta (poslovnog, stručnog, ekonomskog, političkog i društvenog).

Sanja Puljar D’Alessio docentica je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, gdje od 2007. godine predaje antropološke predmete vizualne, prostorne i organizacijske problematike. Snimila je dva etnografska filma: jedan film je snimljen u Napulju (Pescatori di Mergellina, 2001), a drugi u Mostaru (About Mostar, the Bridge and Bruce Lee, 2007). Objavila  je u suuredništvu s Nenadom Fanukom zbornik radova Avanture kulture. Kulturalni studiji u lokalnom kontekstu  (2013), te monografiju Mi gradimo brod, a brod gradi nas: etnografija organizacije brodogradilišta 3. maj (2018).

https://ckpis.unipu.hr/ckpis/dogadanja


Current track

Title

Artist

Background