Povijesni skok s Mount Everesta krajem svibnja

Written by on 26. veljače 2014.

joby-ogwyn-china-6

Svijet će tijekom svibnja svjedočiti jednom od najvećih ljudskih podviga ikada snimljenih na televiziji – Joby Ogwyn pokušat će izvesti prvi wingsuit let s vrha Mount Everest. Ovaj epski događaj pod nazivom ‘Skok s Mount Everesta uživo’ emitirat će se na Discovery Channelu u 224 zemlje svijeta.

Eileen O’Neill, predsjednik grupe Discovery i TLC Networks izjavio je da se radi o ”stvaranju povijesti”. Discovery Channel nastavlja uživo prenositi događaje koji se potpuno razlikuju od svega što možete vidjeti na televiziji – od rekordnog svemirskog skoka Felixa Baumgartnera, do nevjerojatnog hoda po žici preko Grand Canyona Nika Wallende.

Televizijski specijal će kulminirati dvosatnim prijenosom uživo koji će pratiti Jobyja kako se probija do Mount Everesta i na kraju njegovo poniranje sa samog vrha. Jobyjev wingsuit, posebno izrađen za ovu priliku, bit će opremljen kamerama koje će nam omogućiti pogled iz ptičje perspektive dok će on vertikalno ponirati više od 3000 metara pri brzinama koje prelaze 240 km/h.

Jobyju ovo nije prvo putovanje na Mont Everest. Na najviši vrh na svijetu popeo se sa samo 24 godine, postavši tako najmlađi Amerikanac koji ga je osvojio. Svjetski rekord za najbrži uspon na Mount Everest postavio je 2008., popevši se iz baze na južnoj strani do vrha za samo devet i pol sati. Prosječno savladavanje tog uspona traje 3 do 4 dana. ‘Ovo će biti ostvarenje posljednjeg dijela mog sna. Još kao dječak zamišljao sam kako bi bilo divno letjeti. Ne mogu si zamisliti spektakularniji let od ovog s Everesta’, rekao Joby. ‘Sve što sam ikada napravio u životu bila je samo vježba za ovo što ću učiniti.’

Prije samog puta, Joby će izvesti desetke probnih skokova u Kaliforniji, Floridi, Utahu i švicarskim Alpama. Nakon opsežnih priprema, uputit će se na završnu obuku na Himalaje. Nakon šest tjedana aklimatizacije, Joby i njegov tim bit će spremni za put na vrh. Mnoga pitanja ostat će otvorena do samog njegovog dolaska: Hoće li vremenski uvjeti omogućiti pothvat? Je li ponio pravu opremu? Je li Joby, uz sve naporne treninge, spreman napraviti ono što nijedan čovjek nije nikada učinio? Za većinu je penjača krajnji san doseći vrh Everesta, ali za Jobyja – to je samo početak.

Tagged as

Current track

Title

Artist

Background