Meteo stanica na rtu Kamenjak

Written by on 16. travnja 2013.

meteo stanica kamenjak

 

Kamenjak je dobio svoju meteorološku stanicu čije je svečano otvaranje upriličeno danas uz posjet astronoma Korada Korlevića i meteorologa Milana Sijerkovića te nastup djece iz škole Banjole.

Postavljena je na Vidikovcu, najvišoj točki Kamenjaka, a izradio ju je Igor Karasi. Košta 18 tisuća kuna, a financira ju Javna ustanova Kamenjak. Stanica je otvorena 360 stupnjeva za sve vjetrove i mjeri njihovu brzinu i smjer te temperaturu i vlažnost zraka.

Testiranje stanice je počelo prije mjesec dana i u tom je periodu zabilježila najveću brzinu vjetra od 173 kilometara na sat. Ima solarno napajanje zahvaljujući kojem će se točno znati broj sunčanih sati tog područja. Podaci se bežično šalju svakih pet minuta na Internet i to na stranice pljusak.com, istramet.com i wunderground. com.

U idućih nekoliko mjeseci instalirat će se i panoramska kamera, metar koji će mjeriti jačinu UV zračenja te skymetar koji će mjeriti količinu svjetlosnog onečišćenja. Na stanici je i tzv. kišobran koji štiti pri udaru groma.

Izvor: Glas Istre


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background