JOE SATRIANI @ Tvornica Kulture [ZG]

Written by on 20. prosinca 2012.

Jedan od najvećih rock gitarista u glazbenoj povijesti Joseph Joe ‘Satch’ Satriani se nakon gotovo sedam godina vraća se u Hrvatsku. Poseban klubski koncert u sklopu turneje „World Tour 2013“, na kojoj će pored svoje retrospektive predstaviti i svoj novi, četrnaesti studijski album čiji je izlazak planiran za proljeće, održat će se u srijedu 22. svibnja 2013. zagrebačkoj Tvornici kulture.

Joe Satriani je jednako cijenjen među publikom i medijima, a posebno u krugu kolega, od kojih neki, poput Stevea Vaia, Kirka Hammeta (Metallica) ili Alexa Skolnicka (Testament), upravo njemu dobrim dijelom mogu zahvaliti za svoje gitarističke vještine jer su bili njegovi učenici.

Satrianijevi utjecaji su Jimi Hendrix, s kojim je bio posebno inspiriran, te Jimmy Page i Jeff Beck, čije su ga vještine impresionirale još kao dječaka, te se 1970., u dobi od 14 godina, ozbiljno odlučio posvetiti sviranju gitare. 1974. godine studira sa jazz majstorima, gitaristom Billyem Bauerom, te pijanistom i skladateljom Lennijem Tristanom, koji je zbog svog tehnički zahtjevnog sviranja imao jak utjecaj na Joea. Krajem sedamdesetih Joe postaje i učitelj gitare, a njegovu su ‘školu’ prošle mnoge face rock’n’rola.

1984. je za svoju diskografsku kuću Rubina Records, objavio debi EP „Joe Satriani“, a 1986. prvi album „Not of This Earth“, kojeg je sam financirao, a u tome mu je pomogao bivši učenik Steve Vai. 1987. sa drugim albumom „Surfing with the Alien“ postiže ogroman uspjeh. Album je prodan u više od milijun primjeraka, a kroz kombinaciju hard rock, rock, blues i jazz numera pokazao je Satrianievu nadarenost u simbiozi skladateljstva, sviranja i produkcije, a pjesme „Crushing Day” i “Always with Me, Always with You“ su postale instrumentalni klasici.

1988. Joe svira turneju sa Mickom Jaggerom i svira na albumu „Imaginos“ grupe Blue Öyster Cult. 1989. objavljuje još jedan uspješan album, „Flying in a Blue Dream” koji uključuje nekoliko numera sa Joeovim pjevanjem. 1990. Ibanez izdaje gitaru s njegovim potpisom, „Joe Satriani Series“, a tvrtka ‘Peavey JSX’ pojačalo, također sa njegovim potpisom.

U devedesetima je tako objavio četiri studijska albuma, odsvirao brojne koncerte, svirao na albumima Alice Coopera i Spinal Tapa, dobivao nova priznanja za svoj rad, a 1993. umjesto Ritchiea Blackmorea nastupao sa Deep Purpleom na japanskoj i europskoj turneji, no zbog solo karijere odbija ponudu da postane stalni član benda.

1996. sa Steve Vaiom osniva ‘all-star’ sastav G3, u kojem ih na turnejama prate ‘high-class’ gitaristi poput Eric Johnson i John Petrucci (Dream Theater), Yngwie Malmsteen, Robert Fripp (King Crimson), Paul Gilbert (Mr. Big), Steve Morse (Deep Purple), Steve Lukather (Toto), Uli Jon Roth (Scorpions), Brian May (Queen), Billy Gibbons (ZZ Top), Eric Sardinas i drugi.

1999. objavljuje eksperimentalni, electronic/techno album „Engines of Creation“, na kojem je većina pjesama programirana i odsvirana na sintesajzerima. Slijedi pet studijskih albuma zaključno sa „Black Swans and Wormhole Wizards“ 2010., te četiri live albuma. Uz to, 2009. je sa ex-Van Halen duom Sammy Hagar/Michael Anthony i bubnjarom Red Hot Chili Peppersa Chadom Smithom oformio super-grupu Chickenfoot, koja je objavila dva hvaljena albuma, „Chickenfoot“ (2009) i „Chickenfoot III“ (2011), te odradila neke zapažene koncertne nastupe na američkoj turneji, te na europskim festivalima.

2012.izlazi live CD, DVD i Blu-ray „Sachurated – Live in Montreal“ (Epic / Menart) čiju režiji potpisuju Pierre i Francois Lamoreoux. To je prvi 3D koncert snimljen sa Dolby 7,1 surround zvukom. Snimljen je u Metropolis kazalištu u Montrealu u Kanadi 12. prosinca 2010. u sklopu turneje „Wormhole Tour“.

Joea Satrianija mnogi opisuju kao istinskog virtuoza, gitaristu sa daleko najboljom tehnikom sviranja, posebnost su mu solaže po jednoj žici, a u mnogim je izborima redovito proglašavan jednim od najboljih rock gitarista svih vremena. Publiku posebno impresionira lakoća i preciznost njegova sviranja, u kojem je spojio standarde koje su postavili glazbenici koji su na njega imali najveći utjecaj sa modernim u koje je ugradio osobne vizije. U svojoj je karijeri osvojio veliki broj nagrada, petnaest je puta nominiran za nagradu Grammy, a prodao je više od deset milijuna nosača zvuka.

Mislim da ne moramo posebno napominjat da je kapacitet dvorane Tvornica Kulture 1600 ljudi, te da Satriani inaće svira u puno većim dvoranama, što zanći da je ovo ekskluzivan klupski koncert za koji će se zasigurno tražiti ulaznica više tako de nemojte čekati posljednji trenutak za kupovinu ulaznice jer bi mogli ostati bez nje.

Akcijske cijene ulaznica u ograničenoj količini po cijeni od 170 kn se mogu kupiti do 16. siječnja, a od 17. siječnja po 200 kn. Provjerite na eventim.hr. Na ulazu će cijena ulaznice iznositi 220 kn.

satriani.com

Thanks to Twilight Promotion

Tagged as

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background