I krovna tvrtka Uljanik d.d. od danas u stečaju

Written by on 17. svibnja 2019.

U stečaj ide i krovna tvrtka Uljanik grupe – Uljanik d.d., odlučio je jutros Trgovački sud u Pazinu. Uljanik d.d. je u neprekidnoj blokadi 199 dana i račun mu je blokiran zbog duga od 98 milijuna kuna, istaknuto je na današnjem ročištu. Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti i nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je na ročištu kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. Po riječima suca Rabara, dođe li do nje, ta se suradnja može ostvariti i u stečaju. Otvaranjem stečaja Uljanika d.d. sve ovlasti u tvrtki, koja ima 20 zaposlenih, preuzima stečajni upravitelj Damir Majstorović.

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. Prije krovne tvrtke, u stečaju je završilo šest članica Uljanik grupe.

Predsjednik uprave Bulić nakon ročišta kazao je: “Uljanik d.d. trebao bi profunkcionirati po stečajnom zakonu. Postoji okvir prema kojem će tvrtka funkcionirati da se sustav koliko-toliko održi i da se sačuva imovina. Vjerujem da je značajno za sve vjerovnike i za hrvatsku državu da se brodovi održe. Vodimo pregovore sa svim naručiteljima”, kazao je Emil Bulić.

Stečaj Uljanika d.d. predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac komentirao je riječima “lešinari sada trljaju truke, misle da nema ni sindikata i da mogu što hoće. Neka računaju da sindikat neće tek tako dozvoliti da uđu u Uljanik i pustiti ih da rade sto hoće, sindikat je tu”, kazao je Cerovac

Pokretanje stečaja nad Uljanikom d.d. važno je i zbog pitanja što će biti s jaružalom koje se gradi za belgijsku grupu Jan de Nul, jer je država za tu novogradnju dala državno jamstvo u iznosu od oko milijardu kuna upravo za matičnu tvrtku, Uljanik d.d. Stoga su šanse da se izbjegne protestiranje tog jamstva – minimalne.


Continue reading

Current track

Title

Artist

Background