7. dimenzija [47. emisija]

Written by on 24. siječnja 2013.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time

Danas predstavljamo pjesmu pod brojem 324

Pink Floyd – Wish You Were Here
Wish You Were Here je pjesma s istoimenog albuma grupe Pink Floyd objavljenog 1975. Autor teksta koji govori o otuđenosti je Roger Waters. Kao i kroz većinu ostalih pjesama provlači se duh osnivača grupe Syda Barretta. Glazba je zajedničko djelo Davida Gilmoura i Watersa. Prema pričama ili legendi, kako vam draže, za vrijeme snimanja pjesme u studiju se tajanstveno pojavio Syd Barrett. Izgledao je tako loše da ga u prvom trenutku nitko nije prepoznao. Nakon nekoliko trenutaka nedoumice upitao je gdje može uključiti svoju gitaru, gitaru koje nije bilo. Kako ga ne bi povrijedili odgovorili su mu da su sve gitarske dionice već snimljene.
[divide]
David Bowie - Station To Station

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No. 324

David Bowie – Station To Station

Tracklist:
A Strana
“Station to Station” – 10:14
“Golden Years” – 4:00
“Word on a Wing” – 6:03
B Strana
“TVC 15” – 5:33
“Stay” – 6:15
“Wild Is the Wind” – 6:02

Station To Station je deseti studijski album Davida Bowiea kojeg je RCA Records objavila 23. siječnja 1976. Što znači da mu je sutra 37. rođendan. Album je sniman u listopadu i studenom 1975. u Cherokee Studios u Los Angelesu.Station to Station je jedan od najznačajnijih Davidovih albuma i vrhunac njegove posljednje velike uloge – The Thin White Duke. Prvi singl Golden Years objavljen je kao izvidnica 21. listopada 1975. Na UK listi bio je 8., a na USA listi okruglo 10.Snimanje albuma održano je po završetku rada na filmu Nicolasa Roega – The Man Who Fell to Earth iz kojeg je iskorištena fotografija za naslovnicu omota.
Glazbeno Station to Station je prijelaz sa funka i soula na albumu Young Americans u novu fazu koja će biti inspirirana njemačkim sintetiziranim zvukom. Rezultat je takozvana Berlinska trilogija koju je Bowie snimio uz nemalu pomoć Briana Enoa od 1977 do 1979.
Ocjene kritike bile su izuzetno visoke, same petice i desetke ili tek neznatna odstupanja.
Komercijalno ovo je najuspješniji Bowiev album u US, dostigao je treće mjesto, a na listi se zadržao 32 tjedana. U UK na top listi je bio 17 sedmica s maksimalnim učinkom 5. mjestom.
Album je četiri puta objavljen na CD-u, po prvi put 1985., potom 1991. s dvije dodatne pjesme, zatim 1999. s 24-bitnim digitalno obnovljenim zvukom i konačno 2007. pojavljuje se japansko izdanje s originalnim vinilnim omotom. 2010. objavljeno je specijalno pa potom i deluxe izdanje s gomilom audio i DVD diskova i 12 inčnih vinila.
[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

18. 01. 1974. bivši članovi grupe Free – Paul Rodgers i Simon Kirke, zatim Mott The Hoople – Mick Ralphs i King Crimson – Boz Burrell započeli su sa zajedničkim radom. Super grupa imenovana je Bad Company.
Bad Company – Live For The Music

21. 01. 1982. B.B. King poklonio je svoju cjelokupnu kolekciju ploča, više od 20,000 primjeraka Centru Mississippi Universityja za studij južnjačke kulture.
B.B. King – Ain’t Nobody Home

[divide]
The Wallflowers - Glad All Over

The Wallflowers – Glad All Over

Tracklist:
1. Hospital for Sinners
2. Misfits and Lovers
3. First One in the Car
4. Reboot the Mission
5. It’s a Dream
6. Love is a Country
7. Have Mercy On Him Now
8. The Devil’s Waltz
9. Won’t Be Long (Till We’re Not Wrong Anymore)
10. Constellation Blues
11. One Set of Wings

Glad All Over je šesti studijski album grupe The Wallflowers. Objavljen je listopada mjeseca prošle godine za Columbia Records.Album je prvi studijski uradak grupe još od Rebel, Sweetheart iz 2005. U dvije se pjesme kao gost pojavljuje se Mick Jones, prva je Misfits and Lovers.Druga pjesma s Mick Jonesom zove se Reboot the Mission , a objavljena je kao singl 24. srpnja, na billboardovih vrućih 100 bila je 43., dok je na adult alternative zauzela drugo mjesto.Od 2005. grupa je bila u nekom postojimo, uglavnom ne postojimo stanju.Neizvjesnost je prekinuta 1. listopada prošle godine kada je na websiteu grupe objavljen novi singl Love Is a Country.Album je snimila postava: Jakob Dylan: vocal i gitara; Rami Jaffee: klavijature i vocal; Greg Richling: bass gitara; Stuart Mathis: gitara i Jack Irons: bubnjevi i udaraljke.
Album je ocijenjen više no dobro, prema Metacriticu 71 od 100.Na top listama pogled je bio ovakav: The Billboard 200 – 48. mjesto, a na Top Rock Albums 19.Album je objavljen kao LP i CD, a japansko izdanje donosi jednu dodatnu pjesmu.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Current track

Title

Artist

Background