7. dimenzija [45. emisija]

Written by on 8. siječnja 2013.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time

Danas predstavljamo pjesmu pod brojem 110

Van Morrison – Brown Eyed Girl
Brown Eyed Girl je pjesma sjevernoirskog kantautora Vana Morrisona. Snimljena je 28. ožujka 1967. i prvotno objavljena na albumu Blowin’ Your Mind! u svibnju iste godine. Idućeg mjeseca objavljena je kao singl i dohvatila broj osam na Cashbox listi te deseto mjesto na Billboard Hot 100. Pjesma je pokrenula Vanovu solo karijeru nakon napuštanja predvodničkog mjesta u grupi Them i postala klasičnom pjesmom popularne kulture i jednom od najizvođenijih na radio postajama. Prema podatcima iz 2011. godine četvrta je svih vremena (sve u svemu preko 10 milijuna emitiranja, nažalost bez autorskih prava.). Ipak Van Morrison ne bi bio Van Morrison kada ne bi, u svom dobro poznatom stilu, primijetio kako Brown Eyed Girl ne spada u njegove omiljene pjesme, pače ima ih barem 300 za koje misli da su bolje.
[divide]
The Velvet Underground - Loaded

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No. 110

The Velvet Underground – Loaded

Tracklist:
Strana A
“Who Loves the Sun” – 2:45
“Sweet Jane” – 3:18
“Rock & Roll” – 4:44
“Cool It Down” – 3:06
“New Age” – 4:39
Strana B
“Head Held High” – 2:58
“Lonesome Cowboy Bill” – 2:45
“I Found a Reason” – 4:17
“Train Round the Bend” – 3:22
“Oh! Sweet Nuthin'” – 7:29

Loaded je četvrti studijski album The Velvet Undergrounda. Objavljen je u studenome 1970. za Cotillion podružnicu izdavačke kuće Atlantic Records.Snimljene su dvije verzije pjesme Sweet Jane koje su se ubrzo našle na četiri različita izdanja, jedno od njih bilo je i singl, a i tih je bilo više. Jedino rezultata na top listama nije bilo. Album je sniman od travnja do kolovoza 1970. u studijima Atlantic Recordinga u New Yorku.
Loaded je posljednji album grupe na čijem je stvaranju sudjelovao Lou Reed. Otišao je nekoliko dana prije završetka snimanja, preciznije 23. kolovoza. Tri mjeseca kasnije po objavi albuma shvatio je da je podosta toga izmijenjeno bez njegove dozvole.Lou Reed je autor svih pjesama pa je njegovo čuđenje i ne samo čuđenje tim razumljivije.
Osnovu ekipe koja je snimila Loaded čine: Lou Reed – vokali, gitara, piano; Doug Yule – klavijature, gitara, bass gitara, drums, prateći vokali, i solo vokal na Who Loves the Sun, New Age, Lonesome Cowboy Bill i Oh! Sweet Nuthin; Sterling Morrison – gitara te Maureen Tucker – koja je potpisana kao da je odsvirala sve bubnjeve iako su to naizmjenično činili ostali članovi. Naime Maureen je u to vrijeme bila zauzeta brigom oko materinstva.
Ocjene albuma su same petice ili desetke.Međutim komercijalnog uspjeha nije bilo. Album nije ni ušao na top liste iako je imao veliku radijsku potporu, a izdavačka kuća je silom tražila hit. Potencijala među pjesmama je bilo no nitko nije htio uzeti škare i počiniti masakr.
Od naknadnih izdanja spomenut ću dvostruko iz 1997. Rhino Recordsa nazvano Fully Loaded s kojeg su i pjesme koje slušamo. Prava škrinja s blagom: obnovljen zvuk, različite verzije, demo verzije, a u jednoj snimci pojavljuje se i prvi otpadnik grupe John Cale.
Grupa Phish koja je vjerojatno izdala više živih albuma od Grateful Deada odsvirala je Loaded u cijelosti u sklopu svojih Halloween musical costume concerts na dan 31. listopada 1998.
[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

03. 01. 1967. US army pozvala je Carl Wilson člana Beach Boysa da pojača njene redove. Carlu se to nimalo nije dopalo pa se zahvalio na pozivu opravdavši se prigovorom savjesti.
The Beach Boys – God Only Knows

06. 01. 1973. singl Carly Simon You’re So Vain dospio je na prvo mjesto američke top ljestvice singlova i tamo se zadržao tri tjedna. Prateće vokale otpjevao je Mick Jagger.
Carly Simon – You’re So Vain

[divide]
Bobby Womack - The Bravest Man In The Universe

Tracklist:
“The Bravest Man in the Universe”
“Please Forgive My Heart”
“Deep River”
“Dayglo Reflection” (featuring Lana Del Rey)
“Whatever Happened to the Times”
“Stupid Introlude” (featuring Gil Scott-Heron)
“Stupid”
“If There Wasn’t Something There”
“Love is Gonna Lift You up”
“Nothin’ Can Save Ya” (featuring Fatoumata Diawara)
“Jubilee (Don’t Let Nobody turn You Around)”

The Bravest Man In The Universe je 27. studijski album američkog soul umjetnika Bobbyja Womacka. Objavljen je u lipnju 2012, i njegov je prvi studijski album još od 2000. te prvi s originalnim materijalom od poodavne 1994. i Resurrectiona.Jedini singl s albuma je Please Forgive My Heart i nije našao svoje mjesto na top ljestvicama.
Producenti su Damon Albarn i Richard Russell. Album je sniman od 3. listopada do 2. prosinca 2011. uz još jedano dodatno studijsko druženje 7. ožujka 2012. u Londonu.
Pauza se dogodila zbog zdravstvenih problema Womacka koji je najprije završio u bolnici zbog upale pluća, a potom se morao boriti i protiv raka debelog crijeva. Na svu sreću uspješno.O nastanku pjesama Womack je iskreno rekao kako je 20 godina bio žestoko obuzet problemom s drogama sve dok mu se jednog dana u vožnji busom nije upalila lampica. Zatražio je gitaru i ubrzo je nastalo dvadesetak pjesama.
Recenzent Retox Magazina Jack Flahavan opisao je zvuk albuma kao koktel stare škole i novoga, susret tradicije i budućnosti u čemu je Bobby ostao svoj.Na naslovnici albuma fotografija je Jamie-James Medina koja prikazuje Womackovu ruku s palcem vrlo čudno iskrivljenim u neprirodnom smjeru, jednom riječju slomljenim, čime je vrlo slikovito prikazano umjetnikovo stanje.
The Bravest Man in the Universe uglavnom je pozitivno ocijenjen. Prema Metacriticu srednja ocjena je 80 od 100 na bazi 34 recenzije.Na top ljestvicama najviše pozicije bile su 49.-ta u UK i 181. u US.Album je dobio više priznanja, među kojima Q Award za najbolji album 2012. Časopis Rolling Stone dodijelio mu je 36. mjesto među 50 top albuma prošle godine.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background