7. dimenzija [44. emisija]

Written by on 1. siječnja 2013.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time

Danas predstavljamo pjesmu pod brojem 3

John Lennon – Imagine
Imagine je napisao i otpjevao John Lennon. Uvrštena je na istoimeni album kojeg je producirao Phil Spector. Snimanje je započeto u Lennonovom kućnom studiju u Tittenhurst Parku u Londonu svibnja 1971., a finalna glazura zbila se u Record Plant studiju u New Yorku tijekom srpnja mjeseca. Singl je u USA objavljen u listopadu i došao do broja 3 na Billboard Hot 100. U UK je Imagine kao singl objavljena tek1975. kao potpora netom objavljenoj kompilaciji i uspela se do šestog mjesta. Nakon Lennonovog ubojsta ponovo je objavljena i odmah dostigla vrh top ljestvica. I singl ploča i istoimeni album komercijalno su najuspješniji Johnovi solo radovi. Međutim od komercijalnog uspjeha važnija je poruka pjesme prihvaćena diljem svijeta, koja zagovara viziju svijeta bez podijeljenosti, bez barijera uzrokovanih granicama, vjerama i nacionalnostima. Viziju humanog svijeta bez rata i materijalizma. Imagine je jedna od sto najizvođenijih pjesama 20. stoljeća.

[divide]

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No. 3

The Beatles – Revolver

Tracklist:

1. Taxman
2. Eleanor Rigby
3. I’m Only Sleeping
4. Love You To
5. Here, There and Everywhere
6. Yellow Submarine
7. She Said, She Said
8. Good Day Sunshine
9. And Your Bird Can Sing
10. For No One
11. Doctor Robert
12. I Want to Tell You
13. Got to Get You into My Life
14. Tomorrow Never Knows

Revolver je sedmi studijski album Beatlesa, objavljen je 5. kolovoza 1966. za etiketu Parlophone. Album je sniman od 6. travnja do 21. lipnja u EMI studijima u Londonu pod producentskom palicom Georgea Martina.U mnogočemu Revolver je jedan od prvih psihodeličnih LP–ja. Donosi mnogobrojne produkcijske novine i novi zvuk zahvaljujući inovativnom korištenju instrumenata i tehnike.Mjesec dana prije objave britanske su radio postaje dobile svih 14 pjesama kako bi se publici približio novi zvuk i radikalni zaokret u glazbi grupe. Kritika je imala samo jednu ocjenu: odličan.
Superstition je jedna od rijetkih pjesama Beatlesa koju je otpjevao Ringo Starr. Objavljena je kao singl, uparena s Eleanor Rigby čiju sam vam priču nedavno ispričao. Singl se na prvom mjestu britanske top liste zadržao četiri tjedna i bio najprodavanije singl godine. Dvije godine kasnije 1968. odigrala je glavnu ulogu u istoimenom animiranom filmu.
Revolver je zavladao britanskom i američkom listom albuma ostavši na vrhu sedam, odnosno šest tjedana.Sjevernoameričko izdanje ima samo jedanaest pjesama, izostavljene su tri koje su nešto ranije objavljene na Yesterday and Today.Album je s obnovljenim zvukom objavljen 9. rujna 2009. u mono i stereo izdanju. Zbilo se to po prvi put od 1987. kada je ugledao svjetlo dana kao digitalni zapis.
Ilustracija za omot djelo je njemačkog glazbenika i likovnjaka Klausa Voormanna koji je s četvorkom prijateljevao još od dana u Star Clubu u Hamburgu.Naziv Revolver, kao i prethodni Rubber Soul igra je riječi. Misli se na okretanje ploče na gramofonu. Prvotno naziv je trebao biti Abracadabra, međutim otpao je po saznanju da je već korišten.
Na turneji po Aziji (uključujući i Japan, gdje je smišljeno ime albuma) Beatlesi nisu izvodili niti jednu od pjesama koje danas slušamo, isto je bilo i na njihovoj posljednjoj turneji koja je uslijedila u kolovozu u SAD-eu. Razlog, vrlo jednostavan, prevelika razlika između tehničkih mogućnosti u studiju i na bini. Nove pjesme bile su pre komplicirane za živo izvođenje.
2000. Q magazine smjestio je revolver na prvo mjesto na listi 100 najvećih britanskih albuma svih vremena. Iste godine čitatelji Rolling Stone postavili su ga stepenicu više, najboljeg svjetskog svih vremena.2001. godine TV network VH1 postavio ga je na prvo mjesto albuma svih vremena, a vodeći je i na Virgin All Time Top 1,000 Albums.

[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

27. 12. 1975. grupa The Faces i službeno je prestala postojati. Rod Stewart prekinuo je sve veze s ostalim članovima zbog solo karijere, Ron Wood već je bio na stalnom privremenom radu u Stonesima, Ronnie Lane osnovao je Slim Chance dok se bubnjar Kenny Jones priključio grupi The Who.
Faces – Cindy Incidentally

29. 12. 1967. gitarist i pjevač Dave Mason napustio je grupu Traffic zbog nepremostivih razlika u poimanju glazbe. Mason je između ostalog i autor pjesme Hole in My Shoe koja je te godine bila veliki hit grupe, međutim ostalim se članovima nimalo nije dopala.
Traffic – Hole In My Shoe

[divide]

Green Day – Dos!/ !Tré!

Nakon, Jedan, ubrzo su objavljeni Dva i Tri, koje ćemo danas preslušati u paketu.
¡Dos! Je deseti studijski album Green Daya. Objavljen je u prvoj polovici studenog za Reprise Records.Sniman je zajedno s ostala dva albuma od veljače do lipnja u Jingletown Studios u Oakland, Californiji.Kao prethodnica u Europi i Australiji pojavio se 15. listopada singl Stray Heart. Na UK Rock listi dospio je na 16. mjesto.
Ocjene albuma su dosta šarene od 2 do 4, prema Metacriticu, prosjek izvučen na račun 24 relevantna osvrta je 68 od 100. Na Billboardovih 200 osvanuo je na devetom mjestu, dok je na britanskoj listi pozicija bila malo lošija – 10. mjesto. Na listama isključivo rock albuma situacija je puno bolja.
Posljednja pjesma na albumu je Amy, međutim ovo se ne odnosi na Japan. Tamo CD ima 1 bonus pjesmu.
¡Tré! je dakako završni dio trilogije i 11. po redu studijski album Green Daya.
U UK objavljen je 10., a u USA 11. prosinca u produkciji dugovječnog producenta grupe Roba Cavalla.
Prema Metacritic, prosječna ocjena prema 14 osvrta je 63, što znači uglavnom pozitivno.
Što se publike tiče: UK Albums Chart – 31. mjesto, US Billboard 200 13.Posljednja pjesma na albumu The Forgotten je ujedno i prvi singl. Objavljena je i na soundtracku The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2. Da u Japanu grupa ima poseban status potvrđuje i bonus od 5 pjesama. Jedan, Dva, Tri, za danas nema više.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background