7. dimenzija [41. emisija]

Written by on 9. prosinca 2012.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time

Danas predstavljamo pjesmu pod brojem 445

The Stooges – I Wanna Be Your Dog

I Wanna Be Your Dog objavljena je lipnja 1969. godine na albumu istog imena kao i grupa.  Zasniva se na već legendarnom gitarskom rifu od tri akorda i konstantnom sviranju jedne note na klaviru čime se pozabavio producent John Cale. Pjesma je ogledni primjerak, da ne kažem etalon za heavy metal i punk zvuk. Pjesma govori o sve samo ne lijepim životima plavih okovratnika tj. industrijskih radnika u Michigan kasnih 1960-tih godina.

[divide]

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No. 445

Steve Miller Band – Fly Like An Eagle

 

Tracklist:

A strana

“Space Intro” (Steve Miller) – 1:15

“Fly Like an Eagle” (Miller) – 4:42

“Wild Mountain Honey” (Steve McCarty) – 4:51

“Serenade” (Miller, Chris McCarty) – 3:13

“Dance, Dance, Dance” (Miller, Joseph Cooper, Brenda Cooper) – 2:18

“Mercury Blues” (K. C. Douglas) – 3:30

B strana

“Take the Money and Run” (Miller) – 2:50

“Rock’n Me” (Miller) – 3:05

“You Send Me” (Sam Cooke)  – 2:42

“Blue Odyssey” (Miller) – 1:00

“Sweet Maree” (Miller) – 4:16

“The Window” (Miller, Jason Cooper) – 4:19

Info o verzijama albuma: Discogs

Fly Like an Eagle je deveti studijski album grupe. Objavljen je u svibnju 1976 za Capitol Records u sjevernoj Americi i Mercury Records u Europi.Snimanje je obavljeno 1975. u CBS Studijima u San Franciscu, California.
U to vrijeme grupu je činila trojka: Steve Miller – vocali, gitare, klavijature, sitar, i produkcija; Lonnie Turner – bass gitara i Gary Mallaber – bubnjevi i udaraljke. Snimanju je pripomogao popriličan broj studijskih glazbenika i gostiju.
The Steve Miller Band osnovan je 1967. u  San Franciscu gdje je bluesman Steve stigao iz Chicaga kako bi svirao psihodeliju.
Prvi singl Take the Money and Run objavljen je u travnju 1976. i dospio na 11. mjesto na U.S. Billboard Hot 100.Drugi singl Rock’n Me iz kolovoza 1976. dospio je na sam vrh na Billboard Hot 100, gdje se zadržao jedan tjedan.
Album je ocijenjen izuzetno, primjerice Allmusic daje mu 4,5,  dok ga časopis Rolling Stone proglašava najboljim albumom te godine.Album je i komercijalno dobro prošao: na US Billboard 200 bio je treći, a na UK Albums Chart 11.
2006.objavljeno je posebno slavljeničko izdanje prigodom 30. obljetnice. CD je digitalno remasteriziran i donosi tri bonus pjesme, a na DVD-u je snimka koncerta iz Mountain View, California iz 2005. u 5.1 surroundu.

[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

05. 12. 1970. ‘Amazing Grace’ u izvedbi Judy Collins ušla je na UK singl top listu po prvi od osam puta. Ukupno je na listi boravila 67 tjedana nikad ne dostignuvši sam vrh. ‘Amazing Grace’ je kršćanska himna koju je napisao engleski pjesnik i svećenik John Newton, a prvi put je objavljena daleke 1779.

Judy Collins – Amazing Grace

 

06. 12. 1975. velečasni Charles Boykin iz Tallahassee na  Floridi organizirao je spaljivanje ploča Eltona Johna i Rolling Stonesa tvrdeći kako su grješne. Do zaključka je Boykin došao na osnovi nadzora lokalnih neudanih majki prema kojem njih 984 od 1,000 upražnjava seks slušajući rock muziku.

Elton John – Don’t Let The Sun Go Down On Me

[divide]

Zac Brown Band – Uncaged

Track list:
1. Jump Right In
2. Uncaged
3. Goodbye In Her Eyes
4. The Wind
5. Island Song
6. Sweet Annie
7. Natural Disaster
8. Overnight (Feat. Trombone Shorty)
9. Lance’s Song
10. Day That I Die (Feat. Amos Lee)
11. Last But Not Least

Uncaged je peti po redu album grupe, a treći za kako se to kaže major-label. Objavljen je 10. srpnja ove godine.Sniman je u Atlanti, Nashvillu, Ashevillu i Key Westu.
Drugi singl Goodbye in Her Eyes objavljen je u listopadu i može se pohvaliti 59. mjestom na US Billboard Hot 100 i 11. mjestom na US Country Songs.
Prvi singl The Wind svjetlo dana ugledao je 4. lipnja, mjesec dana prije albuma. Na US Billboard Hot 100 najviša pozicija bila je 70., a na US Country Songs 11.
Zac Brown nazvao je album “tvojom temeljnom country-Southern rock-bluegrass-reggae-jam pločom”.
Clay Cook u svom viđenju djela kaže:”Ovo je prvi album koji smo snimili od početka do kraja vođeni jednom idejom, prijašnji albumi bili su kolekcije pjesama, a ovo je album.”
Metacritic je na bazi 10 kritika izvukao prosječnu ocjenu 72 od 100 što znači opću naklonjenost.
Stephen Thomas Erlewine iz Allmusic ocijenio je album sa četiri apostrofirajući snagu izvedbe i zvuka.
Na top listama situacija je idilična, prvo mjesto na U.S. Billboard 200 i isto tako na U.S.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Current track

Title

Artist

Background