7. dimenzija [40. emisija]

Written by on 30. studenoga 2012.

Izbor : Rolling Stone – 500 Greatest Songs of All Time  No 195

Danas predstavljamo pjesmu pod rednim brojem 195.

Glen Campbell – Wichita Lineman

Pjesmu je napisao Jimmy Webb 1968. prvi ju je snimio američki country muzičar Glen Campbell da bi potom doživjela popriličan broj obrada. Objavljena je na Campbellovom istoimenom albumu 1968. godine i  bila 3. na U.S. pop chart, zasjevši među prvih 100 punih 15 tjedana.Jimmy Webb je inspiraciju za pjesmu dobio vozeći se prostranstvima Washita Countya u ruralnom dijelu Oklahome. Prolazeći pokraj nebrojenih telfonskih stupova na vrhu jednog je ugledao siluetu usamljenog montera. Za njega je to bila slika usamljenosti. Originalni naziv Washita promijenjen je u Wichita iz čisto, recimo komercijalnih razloga.

[divide]

Izbor : Rolling Stone – The 500 Greatest Albums of All Time   No 195

John Mayall & the Bluesbreakers – Bluesbreakers with Eric Clapton

1. All Your Love 3:38
2. Hideaway 3:17
3. Little Girl 2:36
4. Another Man 1:47
5. Double Crossing Time 3:04
6. What’d I Say 4:28
7. Key To Love 2:08
8. Parchman Farm 2:22
9. Have You Heard 5:56
10. Ramblin’ On My Mind 3:08
11. Steppin’ Out 2:30
12. It Ain’t Right 2:45

PreslušajAmazon
Info o verzijama albuma : Discogs

Album Bluesbreakers objavljen je 22. srpnja 1966. Ovaj  blues album zajednički potpisuju John Mayall i Eric Clapton.
Originalna zamisao Johna Mayalla  za njegov drugi album bila je snimanje albuma u živo, kao i prvog, s Ericom Claptonom u glavnoj ulozi. Koncert je održan u Flamingo Clubu, s Jack Bruce (koji će kasnije dijeliti sudbinu s Claptonom u Creamu) na basu. Nažalost kvaliteta tonskog zapisa nije bila dovoljno kvalitetna. Umjesto na koncertu album je snimljen u ožujku 1966. u Decca Studijima u Londonu.
Album je za Erica prvi na kojem se u potpunosti izražava kao blues gitarist, k tome je bitak za blues albume 1960-tih, možda i najbolji britanski svih vremena, a definitivno najbolji John Mayalla i Bluesbreakersa.
Album je znan i kao Beano je na naslovnici Clapton čita The Beano britanski dječji zabavni magazin. U svojoj autobiografiji napisao je da je razlog tome bio što se osjećao nekooperativan za vrijeme fotografskih seansi.
Na snimanju Eric Clapton koristio je Gibson Les Paul Standard gitaru s dva Humbucking pickupa. Gitara je također dobila nadimak – Blues Breaker ili Beano Les Paul. Claptonov način svirke utjecao je još godinama na mlade gitariste.
Band su činili: Mayall – piano, Hammond organ, harmonica i većina vocala; basist John McVie; bubnjar Hughie Flint i Clapton. U post produkciji pridodana je puhačka sekcija: Alan Skidmore, John Almond i Derek Healey (koji je na omotu preimenovan u Dennis).
Album čine blues standardi velikana kao Otis Rush, Freddie King i Robert Johnson uz ponešto autorstva Mayalla i Claptona.
Iako je pjevao na nekoliko snimki Yardbirdsa u Ramblin’ On My Mind Clapton se, iako protiv svoje volje, pojavljuje kao glavni vokal.
Ocjene kritičara bile su izuzetne, sve same petice ili iznimno 9,5 recimo. Na britanskoj top listi albuma najviša pozicija bila je šesta.
Album je doživio mnoga reizdanja. Spomenut ću samo neka, ono iz 1998 koje donosi najprije mono, pa stereo mixeve,  zatim američku verziju iz 2001. s dva bonusa i delux izdanje iz 2006. prigodom 40. obljetnice.

[divide]

GLAZBENI VREMEPLOV

  • 28. 11. 1964. The Shangri-Las dolaze na broj 1 US singles chart s teenejđerskom pjesmom mrtvih Leader Of The Pack. Po objavi u UK BBCje odbio emitiranje. Unatoč tome pjesma se tri puta probila na britansku top listu: No.11 in 1965; No.3 in 1972 (BBC je tada skinuo zabranu) i još No.7 in 1976.

The Shangri-Las – Leader Of The Pack

  •  01. 12. 1958.  The Teddy Bears bili su ili preciznije bile na US singles chart s To Know Him is to Love Him. Autora pjesme Phila Spectora nadahnule su riječi uklesane na nadgrobni spomenik njegova oca.

The Teddy Bears – To Know Him Is To Love Him

[divide]

Anastacia – It’s a Man’s World! [2012]

1. “Ramble On” Jimmy Page, Robert Plant 4:36
2. “Best of You” Dave Grohl, Taylor Hawkins, Nate Mendel, Chris Shiflett 4:20
3. “Sweet Child o’ Mine” Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin 3:58
4. “You Can’t Always Get What You Want” Mick Jagger, Keith Richards 5:40
5. “One” Bono 3:50
6. “Back in Black” Angus Young, Malcolm Young Brian Johnson 4:30
7. “Dream On” Steven Tyler 4:35
8. “Use Somebody” Kings of Leon 3:57
9. “You Give Love a Bad Name” Jon Bon Jovi, Desmond Child, Richie Sambora 4:04
10. “Wonderwall” Noel Gallagher 3:57

Anastacia WEB

It’s a Man’s World! je peti studijski album američke kantautorice Anastacie. Objavljen je 9. dana ovoga mjeseca kao predigra u album s originalnim materijalom koji je najavljen za iduću godinu.
Album je sniman ove i prošle godine i prvi je od Heavy Rotation iz 2008.
Album je sastavljen od obrada pjesama koje su napisali isključivo muški rock autori i izvođači. U jednom intervjuu za njemački radio Anastacia je između ostalog rekla kako je današnja glazbena industrija muški svijet, pa otud i naziv, ali odabrane pjesme su ipak prave muške pjesme.I dok na europskim listama ovaj muški album sasvim dobro kotira u SAD pojavio se kao 201. na Rock Albums Chart.U verziji za iTunes dodana je kao bonus jedanaesta pjesma Black Hole Sun.

Ocjene… nećemo o ocjenama, pričekat ćemo autorski album.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published.Continue reading

Current track

Title

Artist

Background