Smanjimo svjetlosno zagađenje i gledajmo kako noć svjetlom oboje malene krijesnice

Written by on 25. lipnja 2021.

Sjećate li se onog osjećaja kada ste kao dijete u mraku ugledali maleno i snažno svijetlo u travi ili grmu ili čak kako leti oko vas, predivan osjećaj. Kome od nas nije došlo da odmah dođemo do tog izvora svijetla i primimo ga u ruke. Da, to su malene krijesnice, a kako stvari stoje krijesnice su se vratile i opet obasjavaju mrak dajući ljetnim noćima posebnu umirujuću čaroliju.

Zadnjih petnaestak godina primijećeno je da se je populacija krijesnica u svim dijelovima svijeta smanjila i to do zabrinjavajućih razmjera. Činjenica za koju znanstvenici smatraju kako je odgovorna za smanjenje broja krijesnica je umjetna rasvjeta koja snažno ometa komunikaciju među krijesnicama, jer svjetlost koju krijesnice proizvode ima ulogu privlačenja partnera u periodu parenja.

Krijesnice su leteći kukci koji imaju sposobnost bioluminiscencije, odnosno imaju organ koji proizvodi svjetlo. Svjetlo se proizvodi pomoću kemijske reakcije, a stupanj efikasnosti stvaranja svijetla je 95%, dok na toplinu otpada samo 5%. Koliko god čovjek bio sposoban, još uvijek nije uspio stvoriti tako učinkovit omjer raspodjele energije na svjetlost i toplinu kakav su stvorile male krijesnice.

Na području Hrvatske žive dvije vrste krijesnica, ivanjska krijesnica latinskog naziva Lampyris noctiluca i mala ivanjska krijesnica latinskog naziva Lampyris splendidula.

Kod obje vrste samo mužjaci imaju krila. Kod ivanjskih krijesnica svijetle samo ženke koje ne lete. Za krijesnice koje lete su tipični samo mužjaci vrste malih ivanjskih krijesnica.

Pitanje koje se postavlja je zašto su se krijesnice vratile? Odgovor nemamo, ali baš zato dragi ljudi pomognimo im da tu i ostanu.

Ugasite vrtnu i svaku drugu rasvjetu, smanjimo svjetlosno zagađenje i pomognimo malenim krijesnicama neka oboje noćno nebo svojom svjetlošću…


Current track

Title

Artist

Background