Kakvoća mora za kupanje na morskim plažama u Istarskoj županiji u 2021. godini – III. uzorkovanje

Written by on 23. lipnja 2021.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je 15., 16. i 17. lipnja 2021. godine, proveo III ispitivanje kakvoće mora za kupanje na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 216 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.

Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 21 ºC do 24,4 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 21 ºC do 28 ºC.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 213 mjernih točaka odnosno u 98,61 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, zatim na 2 mjerne točke (Lanterna, Labin, Hotel S. Andrea – ispod hotela i Puntižela, Pula, Puntižela – Monte Cristo Beach) odnosno u 0,93 % uzoraka, zabilježena je dobra kakvoća mora za kupanje, a na 1 mjernoj točki (Peroj, Vodnjan, Peroj – Božinka) odnosno u 0,46 % uzoraka, zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te su dostupni putem slijedeće poveznice: http://www.izor.hr/kakvoca.


Current track

Title

Artist

Background