X Vladimir skate film festival

Written by on 15. rujna 2021.

Deseto, jubilarno izdanje Vladimir skate film festivala održat će se od 16. do 19. rujna 2021. na različitim lokacijama u Fažani, Barbarigi, Puli i Nacionalnom parku Brijuni.

Povodom ove edicije, organizator festivala – Skateboard klub August Šenoa obnovio je i nadogradio postojeći DIY skatepark u Fažani u šumici nadomak Kasarne – prostora urbane kulture. Stoga, u četvrtak, 16. rujna, kao uvod u ovogodišnje festivalske aktivnosti i kao svojevrsno otvaranje obnovljenog skateparka, krenut će skate session već od 16 sati, dok je službeno otvaranje festivala predviđeno na istom mjestu u 20 sati projekcijama skate-videa. I ovoga puta predstavit će se recentna produkcija skate filmova iz cijelog svijeta i Hrvatske.

Photo Ernest Mazareković

Photo Ernest Mazareković

 

Fort Forno

Od talijanskog „Samurai Safaria“, švedskog „Malmö City X“, azijskog „Nocturnupa“, beogradskog „Cvat na poluostrvu Histria“ do zagrebačkog „Nevolja“ autora Hrvoja Zubovića.

Prvi put program festivala održat će se u Barbarigi na tvrđavi Fort Forno, a u suradnji s Turističkom zajednicom Bale. U petak, 17. rujna, zbivanja na tvrđavi započet će već u 17 sati promocijama knjiga: „Three stories“ američke spisateljice na pariškoj adresi, Hollis Hamptom Jones i „The most fun thing“ čikaškog pisca i skejtera, Kyle Beachyja te se nastaviti u 20 sati projekcijama filmova.

Platno Fort Forna, između ostalih, rezervirano je i za premijeru filma „Živi pijesak“ pulskog skejtera i filmera Raula Žgombe te za premijeru posljednje epizode losanđeleskog kultnog serijala o skateboardingu – Loveletters. Također, kolege iz Slovenije, poznati Boldrider kolektiv premijerno predstavlja svoji četrnaesto godišnji projekt – H JAMI – koji na jednom mjestu okuplja mnogobrojne materijale snimane isključivo mobitelima, od prvih mobitela s kamerom do današnjih smartphonea.

Dokumentarne premijere

Subota je tradicionalno vezana uz Pulu i dugogodišnjeg festivalskog partnera Javnu ustanovu Pula film festival – Kino Valli. Naime, 18. rujna, u Kinu Valli uz „Dolores“ – izložbu fotografija ženskog skate kolektiva iz Barcelone prikazat će se tri dokumentarna filma. U 19 sati na repertoaru je poljski film „How Poles beacame white“ o političkoj jednakosti i ekonomskoj nejednakosti u Poljskoj i kratkometražni „Desert Dogs“ o skate sceni u Maroku.

U 21 sat uslijedit će europska premijera filma „All the streets are silent“ koji nakon njujorške premijere i prikazivanja na Tribeci dolazi ravno na Vladimir. Autor filma, Jeremy Elkin, donosi film o rasi, društvu, modi i uličnoj kulturi s kraja 80-ih i početka 90-ih u New Yorku koji je bio mjesto sudara između dviju subkultura: skateboardinga i hip-hopa. U filmu se pojavljuje niz poznatih imena poput glumice Rosario Dawson, repera iz Wu Tang Clana i Run D.M.C-a.

Photo Ernest Mazareković

Ljetno kino Velikog Brijuna

Festivalska završnica i ove će se godine u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni održati u ljetnom kinu Velikog Brijuna, u nedjelju, 19. rujna. Polazak brodom iz Fažane predviđen je u 18 sati, karte po povoljnoj festivalskoj cijeni kupuju se u poslovnici nacionalnog parka u Fažani bez potrebne rezervacije. Program na Velikom Brijunu započinje u 20 sati američko-ukrajinskom koprodukcijom „Revolutions on granite“, Brendana Gilliama i Petera Conopaska te se nastavlja posebnom ovogodišnjom projekcijom, filmom iznenađenja, dugometražnim igranim filmom Ricka Charnonskog iz Six Stair produkcije.

Svi programi 10. Vladimir film festivala održat će se na otvorenom i u skladu s epidemiološkim mjerama. Detaljnije informacije i cjelovit program može se pronaći na internetskoj stranici www.vladimirfilmfestival.com

Festival podupire Općina Fažana, Grad Pula i Turistička zajednica Općine Fažana.

Izvor: giornal.hr


Current track

Title

Artist

Background