Glavata želva Karlo-Albano vraćena u more na Velikom Brijunu

Written by on 9. rujna 2021.

Karlo–Albano, glavata želva (Caretta caretta), u utorak, 7. rujna 2021., nakon oporavka u Safari parku Nacionalnog parka Brijuni, u suradnji Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Aquariuma Pula, na Velikom Brijunu vraćena je u more u uvali Slana. Uz predstavnike NP Brijuni i Aquariuma Pula, kao počasni gosti prisustvovali su dugogodišnji posjetitelji i prijatelji Nacionalnog parka Brijuni, Nancy i Gordian Tork.

Glavata želva je strogo zaštićena svojta morske kornjače. Karlo-Albano je mužjak glavate želve (Caretta caretta), pronađen kako pluta kod Rta Vidilica u Parku prirode Telašćica. Privremeno je bio smješten u zadarsku veterinarsku ambulantu, odakle je premješten na intenzivnu njegu u pulski Centar za oporavak morskih kornjača, Aquarium Pula. Ustanovljen je problem kontrole plovnosti zbog plinova u tijelu.

Karlo je nakon djelomičnog oporavka u Centru uspio zaroniti te je u suradnji s partnerima NP Brijuni iz Aquariuma u lipnju premješten u brijunski bazen u Safari parku kako bi se potpuno oporavio. Boravak u velikom i dubokom bazenu sa stalnom izmjenom morske vode te svakodnevna briga djelatnika Nacionalnog parka povoljno je utjecala na njegov problem s plovnošću te pridonijela njegovom bržem oporavku.

Radi se o jednom od brojnih primjera skrbi NP Brijuni o divljim životinjama. Naime, prema Odluci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Nacionalni park Brijuni oporavilište je za divlje životinje.

Odabrano je upravo kao oporavilište za morske kornjače jer ima uvjete za zbrinjavanje i provođenje skrbi za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode, s područja Republike Hrvatske, koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene ranjene ili otrovane, te ih privremeno drži u oporavilištu u svrhu njihovog liječenja, oporavka i skrbi s ciljem povratka u prirodu.

NP Brijuni je također i oporavilište za ptice pjevice, grabljivice, papigašice, fazanke i patkarice te kopnene i slatkovodne kornjače koje su zaplijenjene ili oduzete temeljem odredbi Zakona o zaštiti prirode i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama.

Fotografije: Nataša Sundara


Current track

Title

Artist

Background