Župan pokrenuo proceduru za utvrđivanje nastalih šteta zbog suše u poljoprivredi

Written by on 22. kolovoza 2022.

Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije diljem Europe, pa tako i Hrvatske, te dugog razdoblja bez padalina, što je prouzročilo dugotrajnu sušu i na području Istre, istarski župan Boris Miletić pokrenuo je proceduru utvrđivanja uvjeta za proglašenje prirodne nepogode.

Odluku o proglašenju prirodne nepogode za jedinice lokalne samouprave na području županije donosi župan na prijedlog općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika. Prvi korak je da općinska/gradska povjerenstva utvrde da li postoje uvjeti za proglašenje prirodne nepogode, te ukoliko oni postoje načelnici/gradonačelnici moraju zatražiti proglašenje od župana, uz dostavu podataka iz kojih je vidljivo da postoje uvjeti za proglašenje, pojašnjava se u priopćenju.

Nakon što župan proglasi elementarnu nepogodu , na teren izlazi Županijsko povjerenstvo i vrši kontrolu popisa štete. Sve navedeno preduvjet je da se proglasi prirodna nepogoda te da oštećeni poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za naknadu štete, sukladno uvjetima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede. Maksimalni iznos potpore je 15.000,00 eura, a na raspolaganju je sveukupno 200 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 % vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 % prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 %.

 

 


Current track

Title

Artist

Background