Župan Miletić uručio policu životnog osiguranja korisnici Dječjeg doma Ruža Petrović

Written by on 18. kolovoza 2022.

Istarski župan Boris Miletić uručio je danas policu životnog osiguranja korisnici Dječjeg doma Ruža Petrović Lindi Kozalac. Naime, Istarska županija na taj način osigurava sredstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi lakše premostila teškoće egzistencije do pronalaska prvog zaposlenja.

Prijemu su nazočile i ravnateljica Doma Davorka Belošević i v.d. pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Davorka Maras-Tkačuk.  Župan Miletić je tom prilikom naglasio da je riječ o 12. polici koju financira županija, a za što je do sada iz proračuna ukupno izdvojeno preko pola milijuna kuna. Time, dodao je, Istarska županija pomaže mladim osobama iz sustava socijalne skrbi koji tijekom svog odrastanja, nažalost, nisu imali podršku svojih obitelji.

Linda Kozalac je učenica 3. razreda Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, a u razgovoru sa županom, kazala je da joj je želja upisati Ekonomski fakultet u Puli, smjer Financijski menadžment, te se osvrnula na svoje hobije i interese.

Štićenici dječjih domova nakon navršene 18. godine života i/ili završetka školovanja moraju napustiti ustanovu i započeti samostalan život. Bez podrške obitelji i društva, bez posla i sredstava za život moraju početi samostalan život i u vrlo osjetljivoj dobi suočiti se s nizom velikih egzistencijalnih pitanja s kakvima se i većina odraslih teško nosi. Upravo zato, Hrvatska pošta d.d. osnovala je 2011. godine Zakladu „Vaša pošta“ čija je općekorisna i dobrotvorna svrha pružanje novčanih potpora štićenicima dječjih domova tako da se prilikom djetetova boravka u instituciji, na njegovo ime uplaćuje polica životnog osiguranja u protuvrijednosti od 6000 eura, a koja se djetetu isplaćuje kada napušta dom kao rentna polica na dvije godine. Na taj način mlade osobe, imaju pokrivene troškove osnovne egzistencije. Osnivanje Zaklade nastavak je humanitarnog projekta pod nazivom „Dobri ljudi – djeci Hrvatske“, koji Hrvatska pošta provodi od 2009. godine.

Istarska županija se uključila u ovaj humanitarni projekt, od samih njegovih početaka, odnosno od 2012. godine, a osim kupnje spomenutih 12 polica životnog osiguranja,  organizirala je i prezentaciju u HGK- Županijskoj komori Pula kako bi okupljene jedinice lokalne samouprave te ustanove i poduzetnike sa sjedištem u Istarskoj županiji potaknula na kupnju polica i zapošljavanje djece koja napuštaju Dom za djecu R. Petrović Pula.

Ravnateljica Belošević se zahvalila na podršci, koja je prema njezinim riječima, pomogla velikom broju djece, te se osvrnula na tijek radova na uređenju matične zgrade Doma, koji se realiziraju u sklopu EU projekta.


Current track

Title

Artist

Background