Uljanik ponovo u štrajku

Written by on 22. ožujka 2019.

Jučerašnjim zavarivanjem porte Uljanikovci su simbolično stavili “ključ u bravu” pulskog brodogradilišta. Nezadovoljni odugovlačenjem Vlade, a s druge strane pritisnuti borbom za golu egzistenciju već sedmi mjesec bez plaće, Uljanikovci su odlučili krenuti u generalni štrajk. Ističu kako se neće dozvoliti da se brodovi u izgradnji otegle u druga brodogradilišta. Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac poručio je političarima kako radnici više nemaju strpljenja i kako više nikoga neće čekati.

Ovo ne znači da odustajemo nego da smo gladni, kaže član nadzornog odbora i Stožera za obranu brodogradnje Samir Hadžić

“Donesite odluku i prekinite agoniju radnika i njihovih obitelji!” poručili su vladajućima Župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić. Vlada bespotrebno zavlači iscrpljene radnike i njihove obitelji. Ne samo da iz Vlade ne dolazi nikakav konstruktivan prijedlog, nego danas, gotovo godinu dana od eskalacije krize u Uljaniku, slušamo kako među ministrima nema suglasnosti oko rješenja. Radnici su ogorčeni, javnost podijeljena, a Vlada kalkulira i oteže. Šteta je učinjena, izgubljeno je dragocjeno vrijeme, ali još se stigne povući ispravan potez, misle u IDS-u. Uljaniku treba dati šansu i osigurati mu jednak tretman kao i ostalim brodogradilištima. Stvar je to isključivo političke volje. Zato apeliramo na Vladu: nemojte više zavlačiti izmučene ljude, donesite odluku i neka to bude odluka o restrukturiranju! Pokažite se kao odgovoran gospodar svoje imovine, poručuju Miletić i Flego.

Gladni radnici više ne mogu čekati, poruka je Uljanikovaca, a premijer Plenković je konačno donio odluku. Odlučio se oko Uljanika još jedan put konzultirati s Europskom komisijom.

Tražimo promptno donošenje Odluke o restrukturiranju i postizanju dogovora sa strateškim partnerom, kazala je Sanja Radolović, predsjednica Gradskog odbora SDP-a Pula. “Razočarana sam i neshvatljiva mi je šutnja kada se po Uljaniku nabacuju drvljem i kamenjem i iz Vlade i pojedinih medija koji stalno pričaju o dubiozama koje su stvorene. A očito je kako su svi sve znali, jer je državni Jadranbrod dostavljao izvješća u Vladu i znalo se od 2016. godine da postoje problemi. Umjesto da je tada Vlada reagirala, jer kroz razna društva ima popriličan udio u vlasničkoj strukturi, i pod hitno krenula postavljati pitanja i slati nadzore kako se troši novac, stječe se dojam kako je to namjerno
ignorirano.”, poručila je šefica pulskog SDP-a.


Current track

Title

Artist

Background