Točno u podne prosvjed Hitne službe širom Hrvatske

Written by on 21. veljače 2022.

Danas u 12:00 sati u cijeloj Republici Hrvatskoj pa tako i u Istarskoj županiji, uključiti će se na nekoliko minuta sirene Hitne medicinske službe u znak prosvjeda kako bi skrenuli pozornost na traženje djelatnika Hitne službe za benificirani radni staž.

Inicijativna grupa “HITNA 194” poslala je otvoreno pismo Ministru Berošu po tom pitanju ali odgovor nisu dobili.

Izjava ravnateljice Antić za Radio Maestral

Kako nam je rekla Antić Gordana, dr.med.spec. ravnateljica Nastavnog zavoda za Hitnu medicinu Istarske županije dio velikih gradova u Hrvatskoj je do 1998. godine imao benificirani radni staž za njihove Zavode za Hitnu medicinu koji je naknadno ukinut. U zadnjih deset godina im se tri puta povećao obim posla a ljudi sve češće zovu 194 jer ne mogu drugačije doći do zdravstvene usluge.

Aktivisti 194 traže da se radni vijek skrati do 60 godina života te da se na godinu dana prizna dodatna trećina. Posao je stresan i sve je teže naći osoblje, navodi Antić. Radi se o vrlo nezahvalnom poslu koji je čak i nešto manje plaćen nego sličan u bolnici pa nije toliko niti atraktivan. Kada radite svaku četvrtu noć, nemate slobodnog vikenda, praznika, jedan normalan obiteljski život, kada radite onda kada su svi slobodni to i nije jako privlačno.

Podsjetimo još jednom kako će se danas danas u podne u cijeloj Hrvatskoj na nekoliko minuta uključiti službene sirene na vozilima Hitne pomoći.

Foto: zhmiz.hr


Current track

Title

Artist

Background