Sporazum o bratimljenju Vodnjana s talijanskom općinom Belfiore i portugalskom Boticas

Written by on 4. listopada 2022.

Grad Vodnjan-Dignano na vrijednu listu pobratimljenih i prijateljskih gradova i općina uvrstio je još dvije općine: Belfiore iz Italije i Boticas iz Portugala.

Tri partnera iz Italije, Portugala i Hrvatske povezalo je promišljanje o održivoj poljoprivredi, a bratimljenje je ostvareno proteklog vikenda u Italiji kroz projekt P.A.C.T. – Promoting Agriculture Challenges through Town Twinning, koji se provodi putem Program Unije – Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027

Domaćin bratimljena bila je Općina Belfiore u provinciji Verona, regija Veneto, a sporazum o bratimljenu potpisali su u nedjelju, 2. listopada 2022., vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, zamjenik načelnika općine Boticas António Guilherme Pires te načelnik Općine Belfiore Alessio Albertini. Tim svečanim činom završen je trodnevni susret delegacija, ali je započeta nova, zacijelo i plodonosna suradnja.

Delegacija iz Vodnjana, koju su činili predstavnici Grada, ustanova, udruga i privrednika, u Belfiore je otputovala u petak 30. rujna. Tema susreta bila je promocija važnosti održivog načina življenja, podizanje svijesti o važnosti poljoprivrede i zaštite okoliša te poboljšanje dijaloga između jedinica lokalne samouprave i institucija EU. Tijekom tri su dana sudjelovali na panel raspravi o okolišnim pitanjima, konferenciji o budućnosti Europe, razmjenjivali iskustva o praksama u održivoj poljoprivredi te se upoznali s dobrim praksama lokalnih proizvođača i tehnologijama uzgoja.

Portugalski predstavnici predstavili su im aktivnosti poljoprivredne zadruge Boticas CAPOLIB, a partneri su posjetili i tvrtku MaxiDi te tvornicu poljoprivrednih strojeva Storti. Za posjeta Veroni dočekali su ih gradonačelnik Damiano Tommasi i općinski vijećnik Giacomo Cona. U Belfiore se tijekom vikenda održavao i glasoviti 71. Festival jabuka te niz drugih manifestacija vezanih za poljoprivrednu tradiciju, gospodarstvo i kulturu tog kraja.

Grad Vodnjan-Dignano prepoznat je kao dobar partner mnogih općina i gradova u inozemstvu i u Hrvatskoj. Potvrđuje to i Sporazum o bratimljenu s gradovima Vallefoglia (IT) i Valmiera (LV), zatim povelje o bratimljenju s općinama Blace (RS) te Nedelišće, Povelja o prijateljstvu s Općinom Manzano (IT), kao i povelje o prijateljstvu i suradnji s Općinom Bar (CG) te Gradom Otokom.


Current track

Title

Artist

Background