Predstavljanje novinarske nagrade Daphne Caruana Galizia

Written by on 22. lipnja 2021.

Europski parlament je u čast ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizcije ustanovio nagradu za novinarstvo, a sutra će predstaviti službenu stranicu za prijave.

Na predstavljanju u utorak 22. lipnja u 14 sati u Novinarskom klubu u Bruxellesu (Press Club Brussels Europe) sudjelovat će Matthew Caruana Galizia, jedan od sinova ubijene novinarke, zatim David Casa, zastupnik u Europskom parlamentu te Heidi Hautala, potpredsjednica Europskog parlamenta. Sudjelovanje je moguće i preko Zoom poveznice: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_mnxwc4F4QZmWPfp1BYMjaQ

Godišnjom nagradom Daphne Caruana Galizia Europski parlament prepoznaje ključnu ulogu novinara i slobode medije za očuvanje demokracije. Nagrada je osmišljena kako bi se novinare podržalo u ključnom i često opasnom radu, a uključuje novčani iznos od 20 tisuća eura. Kandidature su otvorene za novinare ili novinarske timove čije su istraživačke i analitičke priče objavljene u mediju sa sjedištem u jednoj od 27 država članica EU-a. Pobjednika će odabrati neovisno izborno povjerenstvo u kojem će biti predstavnici medija i civilnog društva iz 27 europskih država, kao i predstavnici glavnih europskih novinarskih udruženja.
Foto: Wikipedia

Priznanje će se dodijeliti 16. listopada, na obljetnicu ubojstva Daphne Caruane Galizie, malteške novinarke i blogerice koja je opsežno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu, prodaji državljanstva te povezanosti tadašnje malteške vlade s tzv. Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je 16. listopada 2017. u eksploziji bombe podmetnute u automobilu. Nezadovoljstvo istragom ubojstva u konačnici je dovelo do ostavke premijera Josepha Muscata.


Current track

Title

Artist

Background