Mladi Puljani aktivirali se u čišćenju ližnjanske plaže Marlera

Written by on 13. svibnja 2019.

Ususret nadolazećoj ljetnoj sezoni na ližnjanskoj plaži Marlera u subotu se okupilo četrdesetak mladih volontera u akciji čišćenja pod nazivom #Plogging. Potaknuti švedskim trendom koji objedinjuje trčanje i istodobno skupljanje smeća, ekološki osviješteni članovi Info-centra za mlade ZUM i Volonterskoga centra Istra odlučili su trčeći korak ovom prigodom zamijeniti šetnjom po jednoj od najljepših plaža na tome području i spojiti to s korisnom akcijom tijekom koje su očistili tri kilometra obale.

Akciju čišćenja smećem preplavljene plaže Marlera mladi su Puljani u suradnji s općinom Ližnjan organizirali u želji da osvijeste svoje sugrađane o problemu onečišćenja okoliša i, u nedostatku sredstava, nerijetkom zanemarivanju slabije razvijenih područja udaljenih od većih gradova.

„Najveća je prijetnja našemu planetu vjerovanje da će ga netko drugi spasiti, a taj netko drugi možemo biti samo mi i zato ovom akcijom želimo skrenuti pozornost na osobnu odgovornost svakoga od nas u brizi za okoliš počevši od matične lokalne zajednice koja je dijelom svjetskoga ekosustava. Odabrali smo upravo plažu Marlera na koju, zbog njezina položaja i morskih struja, dopluta velika količina nepropisno bačenoga otpada iz okolnih mjesta. Kako se naša omiljena plaža ne bi do ljetnih mjeseci ponovno napunila smećem, pozivamo sve da odgovorno postupaju s ambalažom i drugim otpadom“, izjavila je Tihana Fontana u ime Volonterskoga centra Istra, jednoga od organizatora akcije čišćenja.

Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom.

 


Current track

Title

Artist

Background